Az orosz-ukrán háború csütörtöki kirobbanása óta a románok több mint 67 000 menekültet fogadtak be, többségük a szeretvásári (Siret) határátkelőnél érkezik az országba. A majdnem 200 ezer fős orosz hadsereg folyamatosan nyomul be Ukrajna több pontján, és a nagyobb városokban folyamatosan szól a légiriadó, a kilőtt rakétákra figyelmeztetve.

Ugyan Oroszország álláspontja szerint csak katonai célpontokra támadnak, felvételek bizonyítják, hogy nem egy lakótelepbe is csapódtak már be rakéták. Ez idáig, 352 civil áldozatról tudnak az ukrán hatóságok, köztük 14 kiskorúról, és további 1682 sérültről. A menekültek többsége egyelőre a határokhoz közeli nagyobb városokból indul meg, de az ország egész területéről vannak érkezők.

A Moldovához is közel eső romániai Szeretvásárnál frissen felállított kék sátrakkal, és önkéntesek százaival várják az Ukrajnából érkező menekülteket. Civileken túl a román katasztrófavédelem és a tűzoltóság látja el őket élelemmel, SIM-kártyákkal, és fuvarral az ország különböző pontjaira.

Mióta az ukrán parlament elrendelte a statáriumot, és megtiltotta a 18 és 60 év közti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, többnyire nők, idősek és gyerekek érkeznek. A férfiak sokszor a határig kísérik családjukat majd visszafordulnak jelentkezni hazájuk védelmére.

Ukránoké az elsőbbség

A menekültek közt azonban nem csak ukrán állampolgárok vannak, afrikai, indiai és arab származású emberek is igyekeznek elhagyni az ország területét. Látszólagos felülreprezentációjuk feltehetően annak tudható be, hogy nem kötik őket hasonlóan erős gyökerek az országba. Egyes jelentések szerint, a nem fehérbőrű menekülteket sok esetben nem engedik felszállni az országot elhagyó buszokra, de akár átkelni sem a határon.

A panaszok leginkább Lengyelország határáról érkeznek. Az brit Independetnek több nem ukrajnai származású menekülő is arról beszélt, hogy a bőrszínük miatt másodrangú menekültként bánnak velük, ez pedig már az ukrán oldalon is megmutatkozik. A lengyel kormány tagadja hogy bármiféle megkülönböztetés lenne, és állampolgárságtól függetlenül engedik át azokat, akik Ukrajna felől érkeznek.

A lengyelek egyébként már több mint 200 ezer embert szállásoltak el, és a vonatjáratokat is ingyenesen használhatják a háború elől menekülő civilek. Néhány felvétel arról tanúskodik, hogy több esetben igazából az ukrán erők azok, akik a sor végére küldik a nem ukrán származású embereket, előnyben részesítve saját állampolgáraikat.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.