Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem úgy tűnik, hogy Dan Vîlceanunak sok fogalma lenne a román gazdaságról, de legalább feltétlen híve a miniszterelnöknek - írja pikírten a Maszol. Egy hét sem telt el azóta, hogy kiderült, Dan Vîlceanunak fogalma sincs róla, mekkora az idei inflációs ráta, és bebizonyosodott, hogy a pénzügyminiszter a nettó minimálbér tekintetében sem tájékozottabb.

A tárcavezetőnek egy sajtótájékoztató során tette fel a kérdést egy újságíró, vélhetően provokatív szándékkal. Egy normális ország normális pénzügyminisztere, akkor is kapásból bemondja pontos adatot, ha hajnali fél négykor ébresztik fel, Vîlceanunak azonban túl magas volt a léc. „1600 körül van, 1600 és még valamennyi” – válaszolta.

Egy másik újságíró sietett a liberális politikus segítségére, elárulva, hogy 1386 lej a kérdéses összeg. Vîlceanu azonban nem az az ember, akit könnyű meggyőzni: „2 380 lej a minimálbér, azt hiszem. Igen, 2300 lej a bruttó minimálbér. Tehát nem lehet 1300 lej”. Azt is megkérdezték a pénzügyi tárca vezetőjétől, hogy véleménye szerint mekkora kellene legyen a tisztességes minimálbér. „Szó van róla, hogy a minimálbér összege a minimális fogyasztói kosár értékéhez legyen kapcsolva, de ez bonyolult, mert az árak folyamatosan nőnek”...