Románia kormánya és a parlamentje egy tollvonással negyedmilliónál több dolgozót mentett fel az adófizetési kötelezettség alól, amikor háromezer lejre emelték a bruttó minimálbért a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók számára - írja a Maszol. Mivel ez cégek tömegét juttatná a csőd küszöbére, az intézkedés részeként 2028. december 31-ig az ágazatban dolgozókat mentesítették a bruttó bér 10 százalékát kitevő jövedelemadó, a szintén 10 százaléknyi egészségbiztosítási hozzájárulás és a 3,75 százalék magánnyugdíjpénztári hozzájárulás befizetése alól.

Mindezt azok után lépte meg a kormány, hogy az elmúlt két évben az ország hitelből élt, 41 milliárd euróval nőtt Románia adóssága. Az ágazati munkáltatók üdvözölték a lépést, mert munkaerőhiánnyal küszködnek. A mezőgazdasági vállalkozók például folyamatosan próbálnak automatizálni, azonban az élő munkaerőről nem tudnak teljesen lemondani, főleg napszámosokkal dolgoztatnak.

A közgazdászok nincsenek elragadtatva az intézkedéstől. „Nem hiszem, hogy gazdaságilag feltétlenül indokolt lenne. Adócsökkentést olyankor ajánlatos végrehajtani, amikor a gazdaság jól teljesít, mivel plusz terhet ró a költségvetésre, csökkennek a bevételek, nő a deficit” – mondta Juhász Jácint, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági és gazdálkodás-tudományi karának adjunktusa. Véleménye szerint az egyik cél a jövedelmek kifehérítése lehet, főleg a mezőgazdaságban, kérdés mit szól hozzá az EU, miután az országos helyreállítási tervben a kormány kötelezettséget vállalt az adókedvezmények megszüntetésére.