Romániában a kisnyugdíjasok januárban 1200 lejes (majdnem 90 ezer forint) egyszeri támogatásban részesülnek - adta hírül a Maszol. A jövő év elejétől 1586 lejre nő a nyugdíjpont értéke, jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter. Ezzel egyidejűleg a legkisebb öregségi nyugdíjak 1000 lejre (74 ezer forint) nőnek. Az 1600 lejnél kisebb összegű havi ellátmányban részesülő nyugdíjasok januárban 1 200 lejes egyszeri támogatást kapnak.

Ennek célja, hogy kompenzálja az inflációt. A nyugdíjpont értéke jelenleg 1 442 lej. Ha a kormánynak nem sikerül idejében elkészítenie a 2022-es költségvetést, akkor sürgősségi rendelettel biztosítják a jogi keretet ahhoz, hogy ezek a rendelkezések idejében életbe léphessenek.

Câciu megerősítette, hogy január 1-től a négyezer lejnél (300 ezer forint) nagyobb nyugdíjak után egészségbiztosítási hozzájárulást kell fizetni majd. Ez csak az összeg négyezer lejt meghaladó részére vonatkozik. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy emelni fognak egyes speciális nyugdíjakat. Ez az intézkedés főleg a nyugállományú katonákat érinti.