Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Romániában 564 300 munkavállaló nettó keresete haladja meg az 1000 eurót - idézte a Maszol az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatait. Összesen 12 olyan gazdasági ágazat van, ahol az átlagkereset 1000 eurónál nagyobb. A rangsort nem az informatika és nem is a bankszektor vezeti, hanem a kőolajipari termékek és a koksz előállítása, mely ágazatban az átlagbér 8350 lej (620 ezer forint). Ez 133,5 százalékkal több mint az országos nettó átlagbér.

Ebbe a kategóriába főleg a két romániai kőolaj-finomító alkalmazottai tartoznak. Bár a kőolajiparnak nagyon rossz éve volt tavaly, az ágazatban dolgozók jövedelme decemberben 19 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az informatikusok azért csúsztak vissza a második helyre, mert náluk csak kilencszázalékos volt az átlagos béremelés.

A jól fizető ágazatok között van még a dohányipar, némileg meglepő módon a kiadói tevékenységek, a biztosítások és a magán-nyugdíjpénztárak, az energiaszolgáltatás, a kutatás-fejlesztés, a tévközlés, valamint a közigazgatás. Tavaly a legjobban, 24 százalékkal, a dohányiparban dolgozók keresete nőtt. A távközlésnél 13 százalék, a kőolaj- és földgázkitermelésnél 12 százalék, a pénzügyi szolgáltatásoknál 11 százalék ez az adat. A gazdasági válság ellenére a közalkalmazotti fizetések is nőttek, átlagban 5 százalékkal. Az országos átlagbér decemberben 3600 lej (270 ezer forint) volt.