Jó évük volt tavaly a romániai erdeigyümölcs-exportőröknek, a nyugat-európai piacokon ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet ezek iránt. 2020 első 11 hónapjában - írta a Maszol. A kivitel megközelítette a hétezer tonnát, értéke 25 millió euró volt, derül ki az bukaresti Országos Statisztikai Intézet adataiból. 2019 azonos időszakában Románia csak 11 millió euró értékben exportált erdei gyümölcsöt.

Romániában jelenleg háromszáznál több erdei gyümölcs termesztésére és forgalmazására szakosodott cég tevékenykedik. A jó években a termés mennyisége megközelíti a 30 ezer tonnát. Az elmúlt években megnőtt a termesztők száma, az új farmok zömét uniós támogatással hozták létre.

Az áfonya, málna, szeder, fekete ribizli és szamóca legnagyobb külföldi piaca Németország, ahol tavaly 1718 tonnát értékesítettek. Ezer tonnát meghaladó gyümölcs került Nagy-Britanniába, Hollandiába és Olaszországba. A legjelentősebb exporttétel a vörös- és a kék áfonya volt, 4859 tonnával, közel 18 millió euró értékben.

Az erdei gyümölcs java a szezonban kel el, főleg a piacokon. Az erdei gyümölcsök esetében a piaci árak és a kiskereskedelmi áruházláncok árai közti különbség sokkal nagyobb, mint más gyümölcsök esetében. Szezonban piacon 10-15 (750-1100 forint) lejért meg lehet venni egy kiló szedret, míg jelenleg van olyan szupermarket, ahol 12,5 deka szederért 13,5 lejt kérnek, vagyis egy kilogramm 100 lejnél többe kerül.