Nagyszabású felzárkóztatási programot hirdetett meg a helyi közösségek számára a bukaresti kormány: a fejlesztési minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint 50 milliárd lejnyi (3600 milliárd forint) támogatást juttatnak a következő hat évben a központi költségvetésből közművesítésre és a helyi közúti infrastruktúra korszerűsítésére.

Az Anghel Saligny román mérnökről - a Bukarest és a Fekete-tenger közötti vasúti összeköttetés kiépítését lehetővé tevő Fetesti-Cernavoda Duna-híd tervezőjéről - elnevezett országos beruházási program elindítását kedden hagyta jóvá a bukaresti jobbközép kormánykoalíció. - Ez az ország eddigi legnagyobb finanszírozású fejlesztési alapja, mely a helyi közösségekről szól.

Én annak örülök, hogy ezt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjeszti be a kormány elé, illetve hogy tartjuk a szavunkat, ami arról szólt, hogy kormányzati eszközökkel a helyi közösségek fejlesztését fogjuk szolgálni - mondta a kolozsvári Maszol.ro hírportálnak Cseke Attila fejlesztési miniszter. Szerinte a döntés a helyi igényeken alapszik és olyan területeken juttat megpályázható finanszírozást az önkormányzatoknak, amelyekre az Európai Uniótól nagyon kevés támogatás érkezik, vagy amelyekre egyáltalán nem lehet támogatást szerezni. Romániában a megyei utak 57 százaléka nincs korszerűsítve, a községi utak 80 százaléka nincs felújítva, az önkormányzatok 29 százalékának nincs ivóvízhálózata, 57 százalékának nincsen csatornázása, illetve 70 százalékuk nem rendelkezik gázhálózattal.

Az 50 milliárd lejes keretből útjavításra, víz- és szennyvízhálózat kiépítésére és korszerűsítésére, víztisztító-állomásokra, illetve a gázhálózat kiépítésére pályázhatnak az önkormányzatok.