Ludovic Orban a vasárnapi választások másnapján bejelentette a lemondását, a politikus azt mondta, nem ragaszkodik semmilyen tisztséghez, lemondásával utat akar nyitni egy jobbközép kormánykoalíció megalakítása előtt. Kifejezte meggyőződését, hogy a koalíciós kormány vezetőjét is a PNL adja majd. Addig is az ügyvivő miniszterelnököt az államfő nevez majd ki a kormány tagjai közül.

A tavaly óta kisebbségben kormányzó PNL, amelyet a közvélemény-kutatások egész évben a parlamenti választások biztos győztesének jósoltak, vasárnap a voksok mintegy 25 százalékát szerezte meg, a választásokat pedig a PSD nyerte meg 30 százalékot közelítő eredménnyel.

A baloldalnak nem tetszik a lépés

Marcel Ciolacu PSD-elnök a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy most is úgy gondolja, ahogy a választások estéjén mondta, Ludovic Orbannak mennie kell a kormánypalotából, de nem most, hanem akkor, amikor átadja a kormányzást a választások után hivatalba lépő miniszterelnöknek.

A baloldali politikus azért tartotta felelőtlenségnek Ludovic Orban lemondását, mert ezután ügyvivő kormánya lesz Romániának, amely nem hozhat sürgősségi kormányrendeleteket, márpedig a koronavírus-járvány olyan helyzeteket idézhet elő, amelyekben szükség van ilyenek meghozatalára.

Majd arról beszélt, hogy pártja Alexandru Rafila virológus orvost javasolja a miniszterelnöki tisztségre, aki az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) képviseli Romániát. Rafila szakértőként rendkívül sokat szerepelt a romániai televíziókban a járvány megjelenése óta, és a PSD jelöltlistáját erősítette a parlamenti választásokon.

Dacian Ciolos, a Romániában jobboldalinak tekintett USR-PLUS társelnöke a hírtelevíziónak úgy értékelte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányát vezető Ludovic Orban lemondása megnyitja az utat afelé, hogy Klaus Iohannis államfő a pártokkal folytatandó egyeztetések után ne Orbant, hanem egy más miniszterelnök-jelöltet nevezzen meg, aki jobboldali kormányt alakít. Emlékeztetett rá, hogy pártja őt jelölte a miniszterelnöki tisztségre, és ha az elnök az ő személyét jelöli meg, vállalja a kormányalakítás feladatát.

Ciolos azt tartotta fontosnak, hogy Romániának olyan miniszterelnöke legyen aki kész reformokat bevezetni az ország modernizálása érdekében. Megjegyezte: a kormányprogramban benne kell lenniük azoknak a vállalásoknak, amelyeket az USR-PLUS a választási kampányban tett. A politikus azt is megjegyezte: fontosabb az, hogy jól induljon el a jobboldali kormányzás, minthogy gyorsan alakuljon meg az új kormány.

A vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon a hétfőn este közölt hivatalos részeredmények szerint a PSD 30,16, a PNL 25,62, az USP-PLUS 15,21, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 8,69, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 6,21 százalékos eredményt ért el. A többi párt nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A számok a szenátusi jelöltlistákra leadott szavazatok arányát tükrözik 95,25 százalékos feldolgozottságnál.