Érvénytelenítette a húsz elektromos, hosszú utakra tervezett szerelvény beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárást a vasúti reformokkal foglalkozó romániai hatóság (ARF) - adta hírül a Maszol az economedia.ro gazdasági hírportálra hivatkozva. A döntés oka az, hogy az érdeklődő öt cég egyike sem tett árajánlatot az október 5-i határidőig.

Az ARF idén nyáron hirdette meg a közbeszerzési eljárást. A beszerzés becsült értéke 450 millió euró (183,5 milliárd forint). Ebből 180 millió euró a 20 vasúti szerelvény ára, 270 millió euró pedig ezeknek 15 éven át történő karbantartásának a költsége. Valószínű, hogy az érdeklődők túlságosan alacsonynak találták a megszabott árat, azért nem tettek ajánlatot.

Az AFR bejelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, ismét meghirdeti a versenytárgyalást. Ez ajánlatos is, mivel szorít az idő, az AFR ugyanis az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szeretné finanszírozni a beszerzést, ahhoz pedig legkésőbb 2023 tavaszán alá kellene írni a szerződést, különben elúszik a pénz.

Utasok és bringák

A közbeszerzési eljárás győztesének az aláírástól számított négy éven belül kell majd leszállítani a szerelvényeket. Az ARF minimum 160 ülőhellyel és ugyanannyi állóhellyel rendelkező elektromos vonatokat szeretne vásárolni, melyek 16 kerékpár szállítására is alkalmasak.

A tervek szerint ezek a szerelvények a Nagyvárad-Brassó, Kolozsvár-Calafat, Brassó-Iași, Brassó-Suceava, Galac-Iași, Galac-Suceava, Galac-Mangalia, Iași-Mangalia, Suceava-Mangalia és Giurgiu-Călărași útvonalakon fognak közlekedni.