A háztartási gépek romániai csereprogramjában május 14-én kezdődik az online feliratkozás, a használt eszközöket május 21-től lehet leadni - írja a Maszol. Június 4-ig kell várniuk azoknak, akik televíziót, laptopot vagy táblagépet szeretnének vásárolni a háztartási gépek roncsprogramjának a keretében. A kormány körülbelül 200 ezer résztvevőre számít.

A legnagyobb értékű, 500 lejes vásárlási utalványt azok kapják majd, akik laptopot adnak le. 400 lejes utalvány televízióért, mosógépért, hűtőszekrényért, mélyhűtőért, hűtőládáért, mosogatógépért, klímaberendezésért és ruhaszárítóért jár, a használt táblagép 300, a porszívó pedig 200 lejt ér. Egy használt háztartási gépet egy ugyanazon termékkategóriába tartozóra lehet cserélni.

Kivételt képeznek a mosógépek és a ruhaszárítók, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A program keretében csak magas energetikai hatékonyságú termékek vásárolhatók. A feliratkozás egy héten át fog tartani. Egy feliratkozó minden egyes termékkategóriára igényelhet vásárlási utalványt, egy-egy darabot.

Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban részt vevő áruházakban és boltokban. A korábbi évektől eltérően idén minden egyes termékkategóriának van egy keretösszege. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy megismétlődjön a 2019-es forgatókönyv, amikor a program költségvetésének több mint 40 százalékát új tévékészülékek vásárlására fordították a résztvevők. Legutóbb 40 millió lej volt a program költségvetése, idén azonban 75 millió.