A román elnök csütörtöki sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Románia jól ismeri a terepen kialakult helyzetet, és kiemelt figyelemmel kíséri az eseményeket.

"Ne gondolja senki, hogy másoktól várunk információt: mi tájékoztatunk másokat. Nagyon hatékonyak a szolgálataink ezen a területen" - jegyezte meg Iohannis. A román államfő szerint rendkívül aggasztó a Fekete-tenger térségében kialakult feszültség, különösen az Ukrajna keleti határainál történt orosz csapatösszevonás, ezért összehívja a - nemzetbiztonsági testületként működő - CSAT ülését. Iohannis szerint nemcsak katonai és biztonsági, hanem diplomáciai szempontból is nagyon alaposan kell mérlegelni a helyzetet.

"Nem akarok katonai részletekre kitérni, ez nem szokás, de biztosíthatom a románokat, hogy résen vagyunk" - próbálta megnyugtatni honfitársait a román elnök.

Csütörtökön egy regionális biztonsági konferenciára Bukarestbe várják a lengyel és a török külügyminisztert. A háromoldalú külügyminiszteri találkozón az Ukrajna keleti határai mentén és a Krím-félszigeten tapasztalható "szokatlan" orosz katonai manőverek témája is napirenden szerepel - jelezte egy előző esti televíziós interjúban a találkozó házigazdája, Bogdan Aurescu a román diplomácia vezetője.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Oroszország több mint 150 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében és a Krím-félsziget térségében.

"A helyzet elmérgesedésének kockázata nyilvánvaló" - mutatott rá hétfőn az uniós tisztségviselő.