Fontos, hogy Románia továbbra is erőfeszítéseket tegyen az eurózóna csatlakozásához szükséges gazdasági mutatók teljesítése érdekében, de alaposan meg kell fontolni a csatlakozás időpontját - fogalmazott a román kormányfő újságírói kérdésre. Hozzátette: ez utóbbi kitűzésekor azonban figyelembe kell venni a romániai lakosság és az eurózónában lévő állampolgárok vásárlóereje közötti jelentős különbséget.

Románia hivatalosan 2015-re tűzte ki az euró bevezetésének időpontját.

Romániának Lengyelország útját kell követnie, ami azt jelenti, hogy minél szilárdabb Európát akar, és csatlakozni akar az euróövezethez, de a 2015-ös időpont nincs kőbe vésve - mondta Ponta.

A hétvégén Mugur Isarescut, a román központi bank kormányzóját idézte az amerikai The New York Times napilap, amely szerint a jegybankelnök szerint "szóba se jöhet" 2015-ös csatlakozási időpont. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a gazdasági fegyelem gyakorlására jó eszköz az euróövezeti tagsághoz szükséges gazdasági mutatók teljesítése, így például az államháztartási hiánynak 3 százalék alatt tartása.

A december 9-i parlamenti választások után felálló román kormány fogja eldönteni, hogy módosítja-e vagy megőrzi a korábbi csatlakozási ütemtervet. Az új kormányt is várhatóan Victor Ponta vezeti majd.

A román kormány újra tárgyalna az élelmiszerek kedvezményes áfa-kulcsának bevezetéséről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki hétfőn Victor Ponta. Az IMF bukaresti küldöttsége kedden érkezik a román fővárosba a soron következő felülvizsgálati látogatásra. A delegáció a tervek szerint csak november 14-ig marad Bukarestben, hiszen a december 9-i romániai parlamenti választások után visszatérnek, hogy immár a hivatalába iktatott új román kormánnyal folytassák a tárgyalásokat. Victor Pontának jó esélyei vannak arra, hogy a választások után is ő vezesse a román kormányt. Kijelentette, hogy ismét tárgyalni akar az élelmiszerek 9 százalékos kedvezményes áfájának bevezetéséről, amit korábban már elutasított a nemzetközi pénzintézet. Romániában jelenleg 24 százalékos egységes áfa-kulcs van érvényben.