Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerda este Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű román szuverén devizaadósságra érvényes "BBB mínusz" osztályzattal látta el a 1,5 milliárd dollár értékben, 6,75 százalékos kuponnal kibocsátott, 2022. február 22-én lejáró kötvényt, amelyet Románia előző nap vitt piacra.

A kötvénybesoroláshoz fűzött értékelésében a Fitch felidézte, hogy tavaly júliusban emelte a befektetési ajánlású "BBB mínusz" szintre a hosszú lejáratú román szuverén devizaadósság osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról, és a jelenlegi osztályzat kilátása stabil.

Szerdai elemzésében a hitelminősítő közölte: a román adósosztályzat javítása tükrözi Románia kilábalását a pénzügyi válságból - e kilábalást jelzi a Fitch szerint az is, hogy a román hazai össztermék (GDP) ismét növekszik -, valamint a román gazdaság erőteljes exportteljesítményét, a folyómérleg-hiány szűkülését és az államháztartási deficit csökkenését.

A Fitch Ratings szerint mindent egybevetve érdemben csökkennek a Romániát terhelő, lefelé ható kockázatok, és ez összhangban áll azzal, hogy Románia visszakerült a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

Szerdai londoni elemzésében a cég megállapította ugyanakkor, hogy Románia ki van téve az euróövezeti válság átszűrődési kockázatainak, mivel a valutaunió nem csupán Románia jelentős kereskedelmi partnere, de a romániai pénzügyi szektorban is domináns szerepük van az euróövezeti bankoknak.