Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kis- és közepes vállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári 50,9 pontról 50,6 pontra mérséklődött márciusban. Bár az adat a kínai feldolgozóipari vállalatok teljesítményének tizenegyedik hónapja tartó növekedését jelzi, mindazonáltal az elmúlt tizenegy hónap leggyengébbike. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők a növekedés ütemének enyhe gyorsulására számítottak, 51,3 pontot jósolva márciusra.

A termelés részindexe ugyan változatlanul növekedést jelzett, ám szintén az elmúlt tizenegy hónap leggyengébbje volt. Az új megrendelések állományának bővülése is mérsékeltebb ütemben folytatódott februárhoz képest. Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményében rámutatott: a belső kereslet gyengülését nagyrészt ellensúlyozta, hogy az új exportmegrendelések állománya három hónapja első alkalommal bővült. A felmérésben részt vevő vállalatok közül többen arról számoltak be, hogy a külföldi kereslet élénkülni kezdett, miután javultak a járvány hatásait nyögő globális gazdasági körülmények.

A foglalkoztatottság alindexe márciusban a negyedik egymást követő hónapja mutatott visszaesést, jóllehet a zsugorodás mértéke enyhült februárhoz képest. Az adatok hátterében elsősorban az állt, hogy a vállalatok nem éreztek késztetést a távozó alkalmazottak pozícióinak ismételt betöltésére.

A felmérésben részt vevő vállalatok számára nehézséget jelentettek a növekvő nyersanyagköltségek: a beszerzési költségek indexe márciusban a legmagasabb szintre szökött 2017 novembere óta. Ennek eredményeként a termelői árak is emelkedtek, 2016 novembere óta nem látott szintet elérve. A vállalatok szerint az áremelkedés pedig rányomta a bélyegét a kereslet további javulására. A feldolgozóipari kis-és közepes vállalatok továbbra is derűlátóan tekintenek a piac jövőjére, a világjárvány megfékezésében bízva.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy figyelmet kell fordítani az inflációra, hiszen a beszerzési és termelői árak mind hónapok óta emelkednek. A szakértő úgy vélekedett, hogy az inflációs nyomás szűkíti a gazdaságpolitikai mozgásteret, és nem jelent jót a járvány utáni gazdasági helyreállás fenntartása szempontjából.
A kínai statisztikai hivatal szerdán tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos márciusi adat - 51,9 pont - a Caixin felmérésével ellentétben a feldolgozóipari teljesítmény növekedésének javulását tükrözte.