Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Romney már a szavazatszámlálás igen korai szakaszában - akkor még csak a voksok 13 százalékát összesítették - győzelmi beszédet mondott követői előtt Las Vegasban. A nevadai diadalával a politikus a republikánus jelöltállítási verseny eddigi öt fordulója közül hármat nyert meg.

A volt massachusettsi kormányzó megköszönte Nevadának a "bizalmi szavazást", amelynek eredményét - mint mondta - elviszi a Fehér Házba. A pártja hivatalos elnökjelöltségéért másodszor harcoló politikus 2008-ban is győzött Nevadában, akkor a szavazatok 51 százalékát kapta.

Romney azt ígérte, hogy a Fehér Házba jutva "megmenti Amerika lelkét", csökkenti a kormányzati kiadásokat, az adók növelése nélkül egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját, kiáll a vallásszabadság mellett, olyan erőssé teszi a haderőt, hogy "senkinek eszébe se jusson kihívást intézni ellene".
"Amerikának olyan elnökre van szüksége, aki helyre tudja hozni a gazdaságot, mert ért hozzá" - mondta Romney. A javuló munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban - a közelmúltban 8,3 százalékra csökkent munkanélküliségi ráta Barack Obama esélyeit erősíti - kijelentette, hogy a tényleges munkanélküliség 15 százalékos Amerikában.
"Úgy tűnik, Obama elnök úgy hiszi, hogy Amerika vezető szerepe a világban már a múlté. Én abban hiszek, hogy a 21. század amerikai évszázad lesz és annak is kell lennie" - hangsúlyozta a politikus.

A szombati nevadai caucusokon a második helyen Newt Gingrich volt képviselőházi elnök állt, a részszavazatok 25 százalékával, a harmadik Ron Paul texasi képviselő, a negyedik pedig Rick Santorum egykori pennsylvaniai szenátor lett, 18, illetve 12 százalékkal.
Gingrich, aki eredetileg egy sajtóközleménnyel akarta lezárni a nevadai fordulót, végül sajtótájékoztatót tartott Las Vegasban, amelyen hangsúlyozta, hogy a további küzdelemben egyre élesebben kirajzolódik majd a különbség közte, aki a "valódi konzervatív értékeket képviseli" és a "massachusettsi mérsékelt" Romney között, s hogy végeredményben mégis ő lesz a Republikánus Párt hivatalos jelöltje.
Soros György egy davosi nyilatkozatára hivatkozva Gingrich azt állította, hogy a milliárdos befektető nem lát jelentős különbséget Romney és Obama között, ezért kell rá, mint "igazi alternatívára" szavazni. Gingrich "égbekiáltóan és szándékosan tisztességtelennek" nevezte legfőbb republikánus ellenfele vitastílusát. Kijelentette, hogy a maga részéről kész a pozitív kampányolásra, de nem hajt végre "egyoldalú leszerelést".

Gingrichez hasonlóan Paul is Santorum is bejelentette, hogy nem száll ki a további küzdelemből.

Az, hogy végül ki lesz a republikánusok hivatalos elnökjelöltje, a párt augusztusi, országos konvencióján dől majd el, amelyre Nevada 28 küldöttet delegál majd, a szavazatok arányának megfelelő összetételben. A CNN összesítése szerint Romney a szombati forduló után 95, Gingrich 30, Paul 13, Santorum pedig 10 támogatót tudhat maga mögött. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez az kell, hogy a konvención valamelyik jelölt elnyerje 1144 delegátus támogatását. Gingrich szombaton azt jósolta, hogy az április 3-án megtartandó texasi előválasztást követően megközelítőleg ugyanannyi küldött erősíti majd az ő táborát, mint a Romneyét.

Romney azt reméli, hogy a nevadai siker adta lendület győzelemhez segíti majd Minnesotában és Coloradóban is, ahol kedden tartják majd a jelöltállító gyűléseket. Ebben a két államban a politikus 2008-ban is győzni tudott. Kedden Missouriban is az urnák elé járulnak a Republikánus Párt támogatói, itt előválasztást tartanak, ám ez az erőpróba pusztán felmérés jellegű lesz, mert az állam pártszervezete csak március 17-én dönti el, hogy kiket delegál az országos konvencióra.

Szombaton Maine államban is jelöltállító gyűlések kezdődtek, de ezek a jövő hét végéig eltartanak. Sajtóforrások szerint az itteni vetélkedés esélyese Ron Paul. Egyébként a texasi képviselő az egyetlen az elnökjelölt-aspiránsok közül, aki az elmúlt hetekben felkereste ezt az államot. Maine 24 küldöttet delegál a nyárvégi konvencióra, de ezek kilétéről is csak később, májusban dönt majd a Republikánus Párt helyi szervezete.

A jövő hét után hosszabb szünet következik a republikánus elnökjelölt-állítás fordulói között: legközelebb Arizonában és Michiganben február 28-án tartanak előválasztást, majd március 3-án Washington államban caucusokat.

Az igazán nagy teszt elé a március 6-i "szuperkedden" állnak majd a Fehér Házért ringbe szállt republikánus politikusok: ekkor ugyanis 11 államban döntenek egyszerre az elnökjelölt személyéről.