Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint az október-december közötti negyedévben 0,4 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest. A világ harmadik legnagyobb gazdasága éves összevetésben 1,5 százalékkal növekedett a február 16-án közölt első becslésben szereplő 2,2 százalék helyett.

Bár a japán gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben kikerült - az általános forgalmi adó áprilisi emelése miatt bekövetkezett - recesszióból, az elemzők annál inkább is csalódottan vették tudomásul a növekedés mértékének csökkentését, mert a részletes adatokból kitűnik, hogy a gazdaság fő motorja, a belső fogyasztás lefulladni látszik.

A kormány ugyan 0,2 százalékponttal felfelé, 0,5 százalékra emelte a fogyasztás bővülésének mértékét a tavalyi negyedik negyedévre, de a mértéke nem elég erős ahhoz, amit elemzők elvárnak, hogy szilárd fellendülésről beszéljenek.

A japán GDP másik fontos eleme, a vállalati beruházások 0,1 százalékkal csökkentek, míg az előzetes adatokban még 0,1 százalékos növekedés szerepelt. A vállalatok állóeszköz-beruházásai már a harmadik egymást követő negyedévben estek, ami arra utal, hogy a magánszektorban kitartóan uralkodik az elővigyázatosság.

Az adatok kételyeket ébresztenek az Abe Sinzo miniszterelnök nevével fémjelzett gazdaságpolitika hatékonysága iránt. Abe Sinzo a monetáris lazításból, fiskális élénkítésből és ambiciózus reformokból álló politika révén akarja a japán gazdaságot felrázni, de miniszterelnökségének több mint két éve alatt az ígért strukturális reformok vajmi kevés valósult meg.

Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities pénzügyi elemzőcég szakértője kiemelte: bár a GDP három negyedéven belül október-decemberben először növekedett és azt mutatja, hogy a negatív tendencia véget ért, az adatok ismét a fogyasztás és a vállalati tőkekiadások gyengeségéről tanúskodnak. A kormányszóvivő viszont úgy értékelte, hogy a japán gazdaság összességében a fellendülés ösvényén halad.

A befektetők nemigen osztják a kormány véleményét: a tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei-225 hétfőn 0,95 százalékkal 18 790,55 pontra esett, távolabb került a hőn áhított 19 ezer pontos szinttől.