A Költségvetési Felelősség Hivatala, amelyet a múlt hónapban hatalomra került konzervatív-liberális brit kormány hívott életre, a gazdaság állapotáról összeállított, hétfőn kiadott 88 oldalas átfogó jelentésében a 2011-es naptári évre 2,6 százalékos gazdasági növekedést jósol. Az előző, munkáspárti kormány utolsó költségvetésében még 3,25 százalékos GDP-növekedési előrejelzés szerepelt a jövő évre.

A hivatal hétfői jelentése szerint ugyanakkor az államháztartási hiány a folyó, 2010-2011-es pénzügyi évben a hazai össztermék 10,5 százaléka lesz a Labour-kormány által valószínűsített 11,1 százalék helyett.

George Osborne pénzügyminiszter jövő kedden, a felülvizsgálat nyomán "vészköltségvetést" terjeszt be, amely általános várakozások szerint meredek kiadáscsökkentő intézkedéseket tartalmaz.

A Konzervatív Párt - amely a május 6-i parlamenti választások után a Liberális Demokratákkal alakított koalíciós kormányt - már a választási kampányban folyamatosan jelezte, hogy hatalomra kerülése esetén a munkáspárti kormány által tervezettnél jóval nagyobb ütemben kezd hozzá a békeidőben példátlan brit államháztartási hiány lefaragáshoz.

A közvélemény-kutatások szerint a brit lakosság egyértelmű többsége elfogadja a kilátásba helyezett megszorítások szükségességét.

A takarékossági intézkedések részletei a június 22-én beterjesztendő új vészköltségvetésből derülnek majd ki, de a kormány hetek óta folyamatosan - esetenként drámai hangvételű nyilatkozatokkal - készíti fel a lakosságot a várható megszorításokra.

David Cameron miniszterelnök a minap egy lapinterjúban kijelentette: az új kormány "vad mértékben eltúlzott derűlátásra valló" előrejelzéseket örökölt a munkáspárti elődtől; ezek egyike a 3 százalék körüli jövő évi gazdasági növekedésről szóló prognózis. Cameron nem sokkal később egy gazdasági fórumon kijelentette: olyan mértékű költségvetési intézkedésekre van szükség, amelyek az ország "életformájának egészét" befolyásolják.

George Osborne pénzügyminiszter néhány hete a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormány "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel". Osborne szerint a Munkáspárt vezette előző kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben" hagyta utódjára az országot.

A Standard & Poor's hitelminősítő már jóval a választások előtt kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, "AAA" szintű brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére. Nagy-Britannia a legnagyobb, "AAA" elit besorolással ellátott gazdaság, amelynek adósosztályzatára valamely hitelminősítő negatív kilátást jelentett be.