A friss adatok szerint a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző mutató mínusz 3 pontra esett a decemberi 16,6 pontról. Tavaly januárban mínusz 10,8 ponton állt a svájci üzletihangulat-index.

A mutató 0 pont feletti értéke a gazdasági kilátások javulását, 0 pont alatti értéke pedig romlását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb érték arra utal, hogy a felmérésben megkérdezett pénzügyi elemzők véleménye kedvezőtlenebbé vált.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző almutató mínusz 8,5 pontra süllyedt a decemberi mínusz 2,7 pontról, miközben egy évvel ezelőtt még 40,5 ponton állt.

Az utóbbi egy évet tekintve az üzletihangulat-index értéke mínusz 73 ponton tavaly februárban érte el mélypontját, miután a svájci nemzeti bank az előző hónapban váratlanul eltörölte a svájci frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank árfolyama jentősen erősödött az euróhoz képest, ami olyan félelmeket keltett az exportorientált vállalatokban, hogy kiszorulhatnak a kulcsfontosságú euróövezeti piacukról.

A Credit Suisse által január 4. és 18. között megkérdezett 37 elemző kevesebb mint fele vár 1 és 1,5 százalék közötti gazdasági növekedést Svájcban az idei évre. Tavaly októberben az elemzőknek még több mint 60 százaléka jósolt 1 százalékosnál nagyobb növekedést a 2016-os évre. A fogyasztói árak csökkenésére vagy stagnálására az elemzők 87 százaléka számít, októberben ez az arány még 71 százalékos volt.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) és a Credit Suisse havi rendszerességgel végzi el a felmérést.