Májusban az előzetes értékkel megegyező 55,5 pontra, 15 havi mélypontra csökkent az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az áprilisi 56,2 pontról. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI értéke folyamatosan csökken a decemberben 60 pont felett elért rekord óta, de ezzel együtt is még jóval az 51,9 pontos hosszú távú átlag felett van. A mutató már 59 egymást követő hónapja tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a teljesítménynövekedés ütemének a lassulását tükrözi.

Májusban átlag feletti növekedési ütemet mutatott a holland feldolgozóipar 60,3 pontos BMI-vel, ami magas értéke ellenér is nyolc hónapja a legalacsonyabb az országban. Ausztria 57,3 pontja 14 havi mélypont, a német 56,9 pont pedig 15 havi mélypont.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott, hogy az euróövezet feldolgozóiparának 15 hónapja a legalacsonyabb növekedési üteme részben az ünnepnapok szokatlanul magas májusi számával hozható összefüggésbe. A növekedési kockázatok azonban ennek ellenére is a teljesítménynövekedés ütemének további lassulására utalnak az elkövetkező hónapokban.

"Az export csökkenése lassította mind a termelés, mind pedig a megrendelés-állomány növekedését. Májusban az új megrendelések közel két éve a legkisebb mértékben gyarapodtak részben az euró árfolyamának emelkedése, részben az olyan nagyobb piacok, mint például az Egyesült Államok importkeresletének csökkenése miatt" - fogalmazott.