Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a fogyasztói árak éves összehasonlításban a márciusival megegyező mértékben, 2,3 százalékkal nőttek. Elemzők 2,4 százalékkal számoltak a múlt hónapra. Havi összevetésben áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Az elemzők is 0,2 százalékos mérséklődésre számítottak a márciusi 0,4 százalékos csökkenés után.

A termelői árak az előző év áprilisához képest 3,4 százalékkal estek a márciusi 4,3 százalék után. A tényadat kedvezőbb az elemzők által várt 3,8 százalékos csökkenésnél. Áprilisban már az 50. egymást követő hónapban estek a termelői árak, utoljára 2012 januárjában emelkedtek, 0,7 százalékkal. Havi összevetésben 0,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak áprilisban az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.

A fogyasztói árak áprilisi emelkedése még messze elmarad a Peking által kitűzött 3 százaléktól, így elemzők szerint a kínai jegybanknak bőven maradt mozgástere a monetáris politika lazítására a kereslet gyengeségének ellensúlyozására. Kína gazdasága 2009. óta a legkisebb mértékben, 6,7 százalékkal növekedett az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és az előrejelzés szerint a második negyedévben is 6,7 százalékon marad a bővülés üteme.

A fogyasztói árak emelkedését inkább az élelmiszerek drágulása okozta, semmint a szélesebb gazdasági tevékenység - befektetők által remélt - javulása. Például az egyik legalapvetőbb élelmiszer, a sertéshús, amelynek árát szoros figyelemmel követi a kormány, tekintettel a társadalmi stabilitásra gyakorolt hatására, 33,5 százalékkal drágult áprilisban éves összehasonlításban, miután az előző hónapban 28,4 százalékkal ugrott meg az ára.

Termelői oldalról továbbra is azt látni, hogy túl sok kínai gyár termel többet a piaci igényeknél. Bár Peking a közelmúltban ismertette az acélipar és a szénbányászat túltermelésének visszafogását célzó ötéves tervét, iparági elemzők szerint a kormánynak többet kell tenni a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozásának érdekében. Bár az acél és más ipari nyersanyagok ára emelkedett az év eleje óta, a határidős jegyzések a múlt héten jelentősen csökkentek, ami azt mutatja, hogy a magasabb árak nem feltétlenül fenntarthatók.

Az enyhe áprilisi inflációs adatok, a külkereskedelmi forgalom vártnál kedvezőtlenebb alakulása és a beszerzésimenedzser-indexek romlása azt sugallja, hogy a kínai gazdaság erős élénkülésére utaló márciusi adatok csupán kivételt, egyszeri alkalmat jelentenek.