A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a termelői árak tavaly decemberhez képest 4,9 százalékkal emelkedtek, ami 2016 novembere óta a legkisebb érték. Elemzők valamivel alacsonyabb, 4,8 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 5,8 százalékos emelkedés után.

Az ország északi részén november közepén kezdődött el hivatalosan a fűtési szezon. A téli szmog csökkentésének érdekében a kormány elrendelte, hogy állítsák meg vagy csökkentsék a termelést egy sor légszennyező vasműben, acélgyárban és más nehézipari gyárban. Ráadásul a háztartások millióit utasították arra, hogy szén helyett gázzal fűtsenek a téli hónapokban - írta az MTI.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a negyedik negyedévben mind a 28 kínai nagyváros teljesítette a levegő minőségére vonatkozó célokat, de az időjárási körülmények várható alakulása az idei év elején jelentősen megnehezítheti a légszennyezettség elleni küzdelmet.

A vártnál kissé lassabban nőttek a fogyasztói árak is decemberben. Éves összehasonlításban 1,8 százalékos emelkedést mértek, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők kicsit magasabb értékre, 1,9 százalékra számítottak a novemberben mért 1,7 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők 0,4 százalékos növekedésre számítottak a novemberi stagnálás után.