Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) úgy látja, hogy lassan vége szakad a 2018 elejéig tartó erős konjunktúrának és veszíteni kezd lendületéből a német gazdasági növekedés. A kutatóintézet ezért idei GDP-növekedési prognózisát az ősszel kiadott előrejelzéséhez képest 0,3 százalékponttal 1,5 százalékra, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra csökkentette. (A német export is bezuhant.)

"Nem kell számolni recesszióval, annak ellenére sem, hogy a harmadik negyedévben a negyedéves GDP-növekedés évek óta első alkalommal negatívba váltott" - jegyezte meg Claus Michelsen, a DIW konjunktúra-kutatási igazgatója, "a nyári lassulásnak ugyanis konkrét, az autóiparban keresendő oka volt". Az új autók forgalomba helyezése feltételeként az EU-ban szeptemberben bevezetett emissszió és fogyasztás mérési eljárás ugyanis lassította az értékesítéseket és a termelés visszafogására kényszerítette az autógyártókat. A DIW a tél folyamán az autóipari termelésnek legalábbis részleges helyreállítására számít.

A kissé lassúbb tempóban folytatódó német gazdasági növekedést továbbra is az építőipari konjunktúra, valamint a magas foglalkoztatásból következő lakossági kereslet támogatja. Az elkölthető jövedelem a két százalék körüli inflációval együtt is úgy egy százalékkal növekszik évente.

A külpiaci kereslet várhatóan kedvezően alakul a német gazdaság szempontjából annak ellenére is, hogy a világgazdasági konjunktúra az év első felében tetőzött - feltéve, hogy nem eszkalálódik tovább sem az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, sem a brexit körül kialakult helyzet, sem pedig Brüsszel és Róma szembenállása a jövő évi olasz költségvetési terv miatt. A vállatok beruházási aktivitása továbbra is magas, az igazán nagy beruházások azonban éppen a fenti bizonytalansági tényezők miatt úgy tűnik parkoló pályára lettek helyezve.

Összességében: a német gazdasági növekedés az elmúlt évek átlag feletti tempója után "normalizálódni" tűnik - állapítja meg a DIW elemzése. Mindez az ország költségvetési mérlegében is visszaköszön majd, ami azonban ezzel együtt is többlettel, bár egyre kisebbel zár majd. Az idén várhatóan 56 milliárd euró lesz a német költségvetési többlet a DIW szerint, de még 2020-ban is legalább 38 milliárd euró.