A szezonális és naptárhatással kiegészített érték szerint a visszaesés 3,8 százalék volt. Novemberben az építőipari termelés 7,3 százalékkal nőtt októberhez képest, a szezonális és naptári hatással kiegészített érték szerint a növekedés 1,4 százalék volt - írja az MTI.

A román építőipar azonban egész évben gyengén teljesített a közberuházások elmaradása miatt, így a tavalyi első tizenegy hónapban az építőipari termelés volumene 6,9 százalékkal csökkent az előző évi azonos időszakhoz képest, a kiigazított érték szerint a visszaesés 8 százalék volt.

Az első tizenegy hónapban a karbantartási munkálatok volumene 25,1 százalékkal, a generáljavításoké 19,9 százalékkal csökkent. Az új építményeknél 2,8 százalékos volt a növekedés. (Riasztást adott ki a magyar hatóság: ismét megjelent a fertőző kór a határnál.)

Az ipari létesítményeknél 23,2 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene mintegy 14,1 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 68,7 százalékos növekedést regisztráltak.

Román elemzők szerint az ipari létesítményeknél jelzett visszaesés tükrözi leginkább a közberuházások elmaradását.

Fotó forrása: Pixabay