Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonló összeomlás ugyan nem várható, mert a bankrendszer sokkal egészségesebb és felkészültebb a megrázkódtatásokra, de egy "enyhe recesszió" az év első felében már nem tűnik elkerülhetőnek akkor sem, ha újra felpörög a termelés Kínában - mondta az MTI szerint Carsten Brzeski, az ING Bank vezető közgazdásza a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

A részvénypiaci árfolyamok zuhanásáról azt mondta, hogy a hét "fekete hétfővel" indult, de a tőzsdék esése "nem nagy dráma", hiszen a mutatók néhány hete még történelmi csúcson voltak. Nagy baj akkor történhet, ha a részvénypiaci folyamatok átgyűrűznek a reálgazdaságba, és például nehezebben jutnak hitelhez a vállalkozások. Éppen ezért helyes a német kormány azon törekvése, hogy áthidaló támogatásokkal segítse a "nagyjából egészséges vállalkozásokat" kilábalni a járvány miatti nehézségekből, abban a reményben, hogy nyáron ismét beindul a gazdasági növekedés - mondta Carsten Brzeski.

Clement Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak ugyancsak hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai nem mérhetőek a 2008-2009-es pénzügyi válság világgazdasági következményeihez. Azonban a félelemnek és a várakozások romlásának hasonló szerepe van. Ezt mutatta meg "a tőzsdék fekete hétfője" is.

Németországban a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi összesítése szerint 1139 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy héttel korábban 200 alatt volt az ismert fertőzöttek száma. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 113 ezret, a halálos áldozatok száma 4000 felett van. A járvány 110 országot ért el.

Számos fejlemény utal arra, hogy a német gazdaság recesszió előtt áll, és a visszaesés akár el is húzódhat. "Sajnos sok virológus állítja, hogy a járvány nyáron talán alábbhagy, de ősszel visszatér", és ebben az esetben elkerülhetetlen lenne a recesszió. Ezért a szövetségi kormánynak az eddig tervezettnél több támogatást kell biztosítania a bajba került vállalkozásoknak. A járvány által visszavetett ágazatok igen jelentős mértékű likviditási támogatást igényelnek, hogy ne menjenek csődbe azok a cégek, "amelyek üzleti modellje tulajdonképpen egészséges" - mondta az ifo elnöke.

Hasonlóan vélekedett a berlini DIW gazdaságkutató intézet vezetője, Marcel Fratzscher, aki a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatt "erőteljesen növekedett a recesszió valószínűsége". Szerinte a szövetségi kormánynak nem csupán a bajba kerülő vállalatok megmentésére kellene törekednie, hanem egy nagyszabású konjunktúraprogrammal kellene ellensúlyoznia a járvány hatásait, hogy ne süllyedjen válságba az Európai Unió legnagyobb gazdasága.

Támogatást ad a kormány a vállalkozásoknak

Németország hazai összterméke (GDP) tavaly 0,6 százalékkal nőtt. A legutóbbi, még a koronavírus-járvány európai megerősödése előtt készített előrejelzések szerint 2020-ban a német GDP a szövetségi kormány várakozása alapján 1 százalékkal, az ifo számításai alapján 1,2 százalékkal, a DIW számításai alapján pedig 1,4 százalékkal nőhet.

A kormány mozgástere széles, tavaly a szövetségi költségvetés 19,2 milliárd eurós (6500 milliárd forint) többlettel zárt, a tartományokkal, a helyi önkormányzatokkal és a társadalombiztosítási alapokkal együttvéve pedig 49,8 milliárd euró többlet keletkezett, ami a GDP 1,5 százalékának felel meg.

Németországban "egyetlen vállalkozásnak sem kell csődbe mennie a koronavírus miatt" - húzta alá Peter Altmaier szövetségi gazdasági miniszter a kormány első válságenyhítő lépéseit ismertető tájékoztatón. A bajba került cégek támogatást kaphatnak az állami fejlesztési banktól (KfW) a már korábban, a járványtól függetlenül beindított hitelprogramok keretében, és a szövetségi pénzügyminisztériummal együtt további támogatási formákat dolgoznak ki a vállalatok likviditásának biztosítására. Ezeket még a héten bemutatják.

Első vészhelyzeti intézkedésként átalakították a rövidített munkaidő intézményét. A kormány által 24 óra alatt elfogadott, és a törvényhozásban gyorsított eljárásban tárgyalandó jogszabállyal "védőhálót feszítünk ki a munkavállalóknak és a munkahelyeknek" - fogalmazott Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter.

Bevezethetik a cégek a rövidített munkaidőt

A koronavírus-járvány miatt bajba került cégek az eddigi 30 százalék helyett már akkor bevezethetik a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidőt, ha dolgozóik 10 százalékánál kell csökkenteni a munkaidőt. További könnyítés, hogy az alkalmazottak mellett a munkaerő-kölcsönzés révén foglalkoztatott munkatársak esetében is igényelhető a támogatás. Bevezetik azt is, hogy a vállalatok visszaigényelhetik a nem ledolgozott, de mégis kifizetett munkaórák után járó bérre rakodó társadalombiztosítási járulékokat.

Az állami forrásból finanszírozott rövidített munkaidő is "egyfajta likviditás-fenntartó támogatás", hiszen csökkenti a vállalatok munkaerőköltségét, egyben befektetés a jövőbe, mert nem kell elbocsátani a dolgozókat, és így nem kell nagy nehézségek árán újra kiválasztani és betanítani az alkalmas munkaerőt, amikor véget és a válság és elindul a következő fellendülés - fejtette ki Hubertus Heil.