Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Martin Schulzr, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke újságírók előtt azt mondta, hogy a kormányzati szerepkörök elosztásának azt az elvet követik, miszerint az európai politika, mint minden egyéb nemzetközi kérdés, a külügyminisztérium hatáskörébe tartozik - írja a Bloomberg. Ezt a jelenlévők úgy értelmezik, hogy az SPD nevében bejelentkezett a külügyminiszteri posztra.

Ezzel növelheti befolyását a kormányon belül, hiszen ha a külügyek intézése egy erős politikus kezébe került, az még Angela Merkel kancellárt is arra kényszerítheti, hogy egyeztesse vele lépéseit. Ez különösen az európai integráció reformjának ügyében fontos.

Európai Egyesült Államok

Schulz nemrégiben azt követelte, hogy készítsék elő 2025-re az Európai Egyesült Államok létrehozását, s bár kizárható, hogy ehhez megszerzi a német konzervatív pártok támogatását, ám a külpolitikának erőteljes integrációpárti irányt adhat. Schulz a magyar kormány kemény bírálói közé tartozik, amely a választási kampányban is megmutatkozott.

Az SPD a munkaügyi és szociális tárcát is igyekszik megszerezni, hogy rajta tartsa a szemét a nyugdíjszabályozással és a munkaügyi politikával kapcsolatos szociáldemokrata törekvések érvényesülésén. Ez azonban azt jelenti, hogy a harmadik portfólió, a pénzügyminisztérium a CDU kezében maradhat: a korábbi tárcavezető, a közismert pénzügyi héja Wolfgang Schäuble posztját az ügyvezető kormányban a helyére lépő Peter Altmaier veheti át.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség és az SPD vezetői már a hét végére el akarják készíteni a koalíciós szerződés tervezetét. Erre rá kell bólintaniuk a pártjaiknak is, ami különösen az SPD esetén lesz nehéz menet, mivel a párt tagjainak jelentős része továbbra is ellenzi a közös kormányzás folytatását Angela Merkellel.

A fotó forrása: Reuters