A júliusi 52,0 pontról augusztusban az előzetes érték szerint 51,8 pontra, majd a végleges érték szerint 51,7 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését tükrözi. Az 50 pontot meghaladó, de az előzőnél kisebb érték a növekedési ütem lassulását jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI az augusztusi csekély csökkenéssel együtt is már a 38. egymást követő hónapban van az 50 pontos határ felett.

Németország és Hollandia feldolgozóipara jól teljesített augusztusban 53,6 és 53,5 pontos BMI értékekkel. Csökkent a teljesítmény viszont Olaszországban, ahol a BMI húsz hónapja a legalacsonyabb, 49,8 pontos értéket érte el augusztusban, valamint Franciaországban, ahol 48,3 pont lett a BMI.

Az olasz BMI 2015 januárja óta első alkalommal csökkent 50 pont alá, Franciaországban viszont már a hatodik egymást követő hónapban tartózkodik a küszöbérték alatt. A BMI részmutatói közül a foglalkoztatásé csak Franciaországban nem növekedett augusztusban.

Az augusztusi BMI mutatók alapján a gazdasági növekedési ütem némi lassulására lehet számítani az euróövezetben az elkövetkező hónapokban - kommentálta az elemzés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.