Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok GDP-je 2,2 százalékkal bővült január-márciusban az előző év azonos időszakával összevetve. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők az első becslésben szereplő 2,3 százalék megerősítésére számítottak.

Tavaly a negyedik negyedévben 2,9 százalékkal, a harmadikban 3,2 százalékkal, a másodikban 3,1 százalékkal, az elsőben pedig 1,2 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék. A várakozások szerint az idei második negyedévben újra 3 százalék körül alakul a növekedés - írta az MTI.

Az idei első negyedévben a viszonylag gyengébb adat főleg abból ered, hogy a háztartások és vállalatok lassabb ütemben növelték kiadásaikat. A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, éves összevetésben 1,0 százalékkal nőttek, közel öt éve a legkisebb mértékben.

A személyes fogyasztások árindexe 2,6 százalék volt a negyedik negyedévi 2,7 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,3 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,9 százalékra. Az első negyedévről szóló harmadik, végleges GDP-becslést június 28-án hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.