A megkérdezett német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 13,3 ponttal mínusz 8,2 pontra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre, süllyedt áprilisban - közölte a ZEW.

Már a második egymást követő hónapban csökkent meredeken a mutató áprilisban, értéke immár messze elmarad a 23,5 pontos hosszú távú átlagtól, de a mínusz 1,0 pontos szakértői várakozásoktól is - írta az MTI.

A hangulat drasztikus romlása egyfelől az év eleji gyenge gazdasági adatok hatását tükrözi, másfelől pedig jelzi, hogy növekednek azok az aggodalmak, miszerint kárt okozhat a német gazdaságnak is az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi vita fokozódása.

A németországi aktuális állapotot tükröző index értéke 2,8 ponttal, 87,9 pontra süllyedt, ami elmarad az enyhébb csökkenést valószínűsítő 89,0 pontos várakozástól, de még így is nagyon magas szinten áll.

Németország gazdasági kilátásainak romlása alapvetően a kínai-amerikai kereskedelmi vitára és a szíriai háború fejleményeire vezethető vissza - kommentálta az adatokat Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke. Az ipari termelésben, az exportban és a kiskereskedelmi eladásokban az első negyedévben tapasztalt jelentős visszaesés ugyancsak kedvezőtlen hatást gyakorolt a várakozásokra.

Hasonló okok miatt az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex is erősen romlott, 11,5 ponttal, 1,9 pontra esett áprilisban. Szakértők 7,3 pontot valószínűsítettek a márciusi 13,4 pont után. Az aktuális üzleti környezet megítélése viszont enyhén javult, a mutató értéke 1,5 ponttal 57,7 pontra ugrott - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.