Az évtizedek óta nem látott nagy recesszió után, amelyet a koronavírus-járvány hozott a világra, a magángazdaság szakértői és a kormányok tanácsadói is egymás után teszik közzé optimista jóslataikat arról, hogy a világgazdaság az idei erőteljes kilábalás után még egy kicsit erősíteni fog a következő években. A fellendülés azonban a világ országaiban és azok között is egyenetlenül oszlik majd el – írja Nouriel Roubini, a negatív jóslatai, illetve a  a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásának előre jelzése miatt dr. Végzetnek csúfolt amerikai közgazdász professzor.

A vírussal kapcsolatos legnagyobb kockázat, hogy vakcinarezisztens változatai jelennek meg, ami újabb stop-go lépésekre kényszeríti a kormányokat. Ezért oltani kell reggel, délben és este, hogy ne legyen ideje a kórokozóban mutálódni, bár így is egyenetlen lesz a világ országainak védettsége. Roubini azonban még az erőteljes fellendülésen is talál fogást: ha ez nem lesz eléggé erőteljes vagy nem is igazán lesz erőteljes, akkor sok cég még az előtt csődbe mehet, hogy talpra állt volna és a tartós munkanélküliség alakulhat ki. Az utóbbi azután önmagát erősítő borzalommá válhat, amennyiben elavul az állás nélküliek tudása, s így már akkor sem tudnak majd munkába állni, ha lesznek szabad állások.

QP | Quality Placement

További komoly aggodalomra okot adó helyzet az eladósodott vállalatok és háztartások, illetve tartalékokkal rendelkező fogyasztók viszonya. Nyitott kérdés ugyanis, hogy az utóbbiak kereslete a gazdaságában elegendő jövedelmet biztosít az előbbieknek ahhoz, hogy ki tudjanak lábalni az adósságukból. Mert ha nem sikerül, akkor jön a csőd. Hasonló a helyzet a világon növekvő egyenlőtlenséggel, mivel csökkenti az aggregált keresletet, és akkor még nem beszéltünk arról a szörnyű lehetőségről, hogy a kormányok és a jegybankok gazdaságösztönzést szolgáló költekezése inflációhoz vezet.

Nyerésre és vesztésre állók

Mindezen bizonytalanságokat figyelembe véve úgy tűnik, hogy Kína, illetve az ázsiai feltörekvő országok illetve az Egyesült Államok jöhet ki jól a gazdasági válságból - véli Roubini. Az előbbi sikeresen fékezte meg a válságot, az utóbbiban jól halad a tömeges oltási kampány, így a legnagyobb kárt egymásnak okozhatják azzal, ha hatalmi rivalizálásuk jegyében túlságosan elzárják egymás elől a piacaikat.

A sztárközgazdász szerint Európa rosszabbul áll, miután a 2020 tavaszi után az év végén, illetve 2021 elején egy újabb recessziót szenvedett el a járvány őszi-téli végi felerősödése miatt. Ha az oltások jól ütemben haladnak, akkor az év második fele – a lanyha második negyedév után – azonban akár jól is alakulhat. Hiba lenne azonban a hitelmoratóriumokat és kényszerszabadságokat túl korán megszüntetni.

Végül a szerző azokra a törékeny feltörekvő országokra hívja fel a figyelmet, amelyeket számos baj veszélyeztet, köztük a lassú oltási kampány, a gyenge egészségügyi rendszer, az állam fenntarthatatlan eladósodása és a viszonylag gyenge valuta. Ezek rontják a laza gazdaságpolitika követésének esélyét, és ne feledjük el, hogy helyenként a populista politika is rátehet még egy lapáttal a bajokra, amely táplálják sötét előérzetünket.