Az évtizedek óta nem látott nagy recesszió után, amelyet a koronavírus-járvány hozott a világra, a magángazdaság szakértői és a kormányok tanácsadói is egymás után teszik közzé optimista jóslataikat arról, hogy a világgazdaság az idei erőteljes kilábalás után még egy kicsit erősíteni fog a következő években. A fellendülés azonban a világ országaiban és azok között is egyenetlenül oszlik majd el – írja Nouriel Roubini, a negatív jóslatai, illetve a  a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásának előre jelzése miatt dr. Végzetnek csúfolt amerikai közgazdász professzor.

A vírussal kapcsolatos legnagyobb kockázat, hogy vakcinarezisztens változatai jelennek meg, ami újabb stop-go lépésekre kényszeríti a kormányokat. Ezért oltani kell reggel, délben és este, hogy ne legyen ideje a kórokozóban mutálódni, bár így is egyenetlen lesz a világ országainak védettsége. Roubini azonban még az erőteljes fellendülésen is talál fogást: ha ez nem lesz eléggé erőteljes vagy nem is igazán lesz erőteljes, akkor sok cég még az előtt csődbe mehet, hogy talpra állt volna és a tartós munkanélküliség alakulhat ki. Az utóbbi azután önmagát erősítő borzalommá válhat, amennyiben elavul az állás nélküliek tudása, s így már akkor sem tudnak majd munkába állni, ha lesznek szabad állások.

További komoly aggodalomra okot adó helyzet az eladósodott vállalatok és háztartások, illetve tartalékokkal rendelkező fogyasztók viszonya. Nyitott kérdés ugyanis, hogy az utóbbiak kereslete a gazdaságában elegendő jövedelmet biztosít az előbbieknek ahhoz, hogy ki tudjanak lábalni az adósságukból. Mert ha nem sikerül, akkor jön a csőd. Hasonló a helyzet a világon növekvő egyenlőtlenséggel, mivel csökkenti az aggregált keresletet, és akkor még nem beszéltünk arról a szörnyű lehetőségről, hogy a kormányok és a jegybankok gazdaságösztönzést szolgáló költekezése inflációhoz vezet.

Nyerésre és vesztésre állók

Mindezen bizonytalanságokat figyelembe véve úgy tűnik, hogy Kína, illetve az ázsiai feltörekvő országok illetve az Egyesült Államok jöhet ki jól a gazdasági válságból - véli Roubini. Az előbbi sikeresen fékezte meg a válságot, az utóbbiban jól halad a tömeges oltási kampány, így a legnagyobb kárt egymásnak okozhatják azzal, ha hatalmi rivalizálásuk jegyében túlságosan elzárják egymás elől a piacaikat.

A sztárközgazdász szerint Európa rosszabbul áll, miután a 2020 tavaszi után az év végén, illetve 2021 elején egy újabb recessziót szenvedett el a járvány őszi-téli végi felerősödése miatt. Ha az oltások jól ütemben haladnak, akkor az év második fele – a lanyha második negyedév után – azonban akár jól is alakulhat. Hiba lenne azonban a hitelmoratóriumokat és kényszerszabadságokat túl korán megszüntetni.

Végül a szerző azokra a törékeny feltörekvő országokra hívja fel a figyelmet, amelyeket számos baj veszélyeztet, köztük a lassú oltási kampány, a gyenge egészségügyi rendszer, az állam fenntarthatatlan eladósodása és a viszonylag gyenge valuta. Ezek rontják a laza gazdaságpolitika követésének esélyét, és ne feledjük el, hogy helyenként a populista politika is rátehet még egy lapáttal a bajokra, amely táplálják sötét előérzetünket.