Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A New York University közgazdászprofesszora szerint az amerikai gazdaságát a W-alakú fellendülés, azaz a recesszióba való visszacsúszás réme fenyegeti, míg az euróövezeti növekedés a legjobb esetben is gyenge marad. A elemzői várakozásokat meghaladó amerikai munkaerőpiaci adatokra utalva pedig úgy vélekedett egy olaszországi konferencián, hogy az "igen középszerű".

A közgazdász úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság további élénkítését célzó mérték nem elég nagy ahhoz, hogy jelentős hatással bírjon.

Jósprofesszor arról is beszélt, hogy a közeljövőben nem várható jelentős előrelépés az amerikai munkaerőpiacon, ami azt jelenti, hogy a tengerentúli fogyasztás nem válhat újra a növekedés motorjává. A problémát az jelenti, hogy nincs semmi, ami az amerikai fogyasztás szerepét pótolhatná a világgazdaságban. További gondot okzhat a válság során életbe léptetett gazdasági élénkítőprogramok kifutása, melyek az eddigi növekedés hátszelét adták.

Az európai gazdasági növekedést legjobb esetben gyegének nevezte, és az EKB-tól további monetáris lazítást vár, továbbá az euró további gyengülését a dollárral szemben, írja a Bloomberg. "Dr. Végzet" szerint az utóbbi időszak megszorítócsomagjai a kontinensen veszélyeztetik a régió kilábalását a válságból.

Roubini tanácsot is adott a válság időszakára. Úgy gondolja, hogy a dollár, a jen és a svájci frank jobb befektetés lehet, mint az arany, amely nem elég likvid a válságos helyzetekben. Az arany árának emelkedését két dolog okozhatja szerinte: az egyik az infláció, ám a fejlett világban inkább deflációs félelmek vannak, a másik a globális pénzügyi összeomlás veszélye, ami a válság során a rendszerbe pumpált tőke hatására jelentősen csökkent.