Egy orosz nő beperelte a McDonald's gyorsétteremláncot láncot az egyik reklámja miatt, ami súlyos lelkiismereti problémába sodorta - derült ki a Moscow Times tudósításából. A drámai esemény a húsvétot megelőző böjt időszakában történt, amikor is az amerikai vendéglátó vállalat egyik hirdetése arra ösztönözte a hölgyet, hogy megszakítsa a böjtjét.

"Amikor megláttam az interneten a McDonald's hirdetési bannerét, teljesen elvesztettem az önuralmamat" - mondta Kszénia Ovcsinnnyikova a pereskedést megelőzően bírósági keresetéről a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint. Az elkötelezett ortodox keresztény vallású nőre delejes hatást gyakorolt a nagy "M" embléma a mellette látható kínálattal.

Egy sajtburger és a csirkefalatok látványa arra késztette, hogy megszakítsa 30 napos böjtjét és feladja az állati termékeket elutasító fogadalmát, amihez ezt megelőzően 16 éven át tartotta magát a húsvétot megelőző időszakban. "Megkívántam az ételt, és vettem egy sajtburgert" - mondta Ovcsinnyikva, aki egyébként Omszkban lakik, az április 19-én történt incidensről.

Ezért 1000 rubeles (4000 forint) kártérítésre nyújtott be igényt a bíróságon. Ügyét azzal támasztja alá, hogy az amerikai vállalat morális kárt okozott neki, amivel megsértette a fogyasztóvédelmi előírásokat és az ő személyes vallási érzéseit. Az orosz ortodox egyház azt javasolta Ovcsinnyikovának, hogy a pereskedés helyett inkább gyónjon, a bíróság egyelőre nem tűzte ki az ügyben az előzetes meghallgatás időpontját.