Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Roman Protaszevics fehérorosz újságíró sok évvel a tavaly nyári elcsalt elnökválasztás előtt kezdte politikai harcát a Lukasenka-rezsimmel szemben – írja a Financial Times a 26 éves újságíró hátterét bemutató cikkében. Aljakszandr Lukasenko államfő tavaly augusztusban úgy hosszabbítatta meg húsz évvel korábban kezdett elnöki megbízatását, hogy előtte összes ellenzéki ellenfelét bebörtönözte vagy emigrációba kényszerítette. Válaszul tömegtüntetések törtek ki, amelyeket a hatóságok erőszakkal törtek le.

Franak Viačorka, a fehérorosz ellenzék vezére, Szvjatlana Tyihanovszkaja egyik tanácsadója azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy Protaszevics 2011-ben még tinédzserként kapcsolódott be a regnáló rezsim elleni mozgalomba. Akkoriban csak egy új arc volt mások mellett, aki részt vett a demonstrációkban. Az ezt követő években azonban ismert hangja lett az ellenzéknek, miután egy sor sajtóorgánumnál megfordult, kezdve a Szabad Európa Rádiótól a Nexta médiacsoportig, amely az egyik legfontosabb független fórum az országban.

Sok fehérorosz aktivista felismerte tíz évvel ezelőtt, hogy az aktivista tevékenység és az újságírás egyenként kevés a győzelemhez. Így megszületett az a média aktivista hibrid személyisége, akik közül Protaszevics volt az egyik – magyarázta Viačorka. Energikus, kreatív és nem tűri az igazságtalanságot. Az ifjú ellenzéki repülőgépének földre kényszerítésével egy nemzetközi konfliktus kellős közepén találta magát, amely életveszélyes fenyegetést jelent számára. A gépről még üzent követőnek, hogy gyanús alakokat látott a repülőtéren, akik követték.

Új szintre emelve

Lukasenko ezzel a lépésével új szintre emelte bírálói elhallgattatását, ugyanis immáron az emigrációban élő ellenfeleit is fenyegeti. Protaszevics 2019-ben elhagyta Fehéroroszországot és Vilniusban élt. Hazájában novemberben „terrorista gyanús” személynek minősítették, és megfigyelték. Három tiltakozásokkal összefüggő bűncselekmény elkövetésével vádolják, a legsúlyosabb ügyben 15 évig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

A Belorusz titkosszolgálatok azt az utasítást kapták, hogy a rezsimellenes tiltakozások vezetőit mindenáron tüntessék el a színről – mondta Dzianis Melyantsou, a minszki Dialogue Council on International Relations kutatóintézet szakértője. Az üzenet teljesen világos: ha kedves az életed, akkor tartsd távol magad Fehéroroszországtól. Protaszevics a Nextán, a kevés még megmaradt független sajtóorgánumon keresztül hatott az emberekre. A Nexta Telegram csatornáinak több mint 1,2 millió előfizetője van a 9,4 milliós országban.

Szervező funkció

A Nexta nem csupán híreket közölt a tüntetésekről, hanem segített koordinálni azokat. Információkat adott arról, hol gyülekeznek a tiltakozók, mit viseljenek, hogy kerüljék el a biztonsági erőket. Amíg ott dolgozott, Protaszevics ennek a tevékenységnek az élén állt – mondta a brit üzleti lapnak Szcápan Pucila, a Nexta alapítója. Szerinte a rezsim most ezért állt bosszút rajta, és tény, hogy a hatóságok az elmúlt hónapokban fokozták a független média elleni fellépésüket. Május közepén a Tut.by-t a legnépszerűbb független hírportált blokkolták és a portál 15 munkatársát adóelkerüléssel vádolták meg.

Protaszevics még értékesebb célponttá válhatott miután tavaly szeptemberben kilépett a Nextától, és a Balmova ellenzéki hírcsatornánál folytatta a pályafutását, amely a vidéki embereket célozza meg Fehéroroszországban. Ennek a portálnak 260 ezer előfizetője van. Eközben a belorusz hatóságok világossá tették, hogy külföldön sem hagynak békét az ellenzékieknek, ugyanis áprilisban Moszkvában az orosz biztonsági szolgálat az FSB letartóztatott két ellenzik, és kiadta azokat a fehérorosz hatóságoknak.

A repülőgép-eltérítés sokkolja a belorusz ellenzéket, főként miután Tyihanovszkaja és csapatának néhány tagja ugyanazon az Vilnius és Athén közt közlekedő járaton utazott, amit a hétvégén földre kényszerítettek. Ha az európaiak nem akarják, hogy a tőszomszédságukban egy új Észak-Korea épüljön ki, ha nem akarják, hogy utasszállító repülőgépeket lőjenek le, akkor meg kell érteniük, hogy a belorusz belpolitika immár európai biztonsági probléma – mondja Viačorka.