Vlagyimir Putyin tisztogatásba kezdhetett az FSZB-n belül, idézi a portál a Meduza.io-t. A lapnak az orosz hírszerzésre specializálódott újságírók, Andrej Szoldatov és Irina Borogan számoltak be értesülésükről, mely szerint Putyin házi őrizetbe helyeztette az általa egyébként nagyon kedvelt hírszerzés egy magas rangú vezetőjét.

A vélt őrizetbe vétel az FSZB-n belül az úgynevezett ötödik szolgálat, hivatalos nevén Operatív Információk és Nemzetközi Kapcsolatok Szolgálata vezetését érinti. Az ötödik szolgálat felügyeli az FSZB külföldi partnerekkel folytatott kommunikációját, és hozzá tartozik az Operatív Információs Főosztály (DOI), mely a külföldi felderítéssel foglalkozik.

A cikk szerint a DOI feladata volt Ukrajna feltérképezése is az invázió előtt, most azonban úgy tűnik, hogy nem a valós képet osztották meg a lerohant országról Putyinnal: tartottak attól, hogy a valós értesülésekkel feldühítik, így inkább azt mondták neki, amit hallani akart.

Szoldatov és Borogan szerint a villámháborúval számoló Putyin az invázió második hetében ráébredt, hogy megvezették a saját emberei, ezért most tisztogatást indíthatott az ötödik szolgálaton belül. Forrásaik azt állították, hogy a szolgálat vezetője, Szergej Beszeda, illetve helyettese már házi őrizetben van, azzal az indokkal, hogy nem megfelelően használták fel a műveleteikre biztosított forrásokat, és téves információkat szolgáltattak.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.