Theresa May brit miniszterelnököt az a veszély fenyegeti, hogy a brit parlament kiveszi a kezéből a brexit előkészítésének irányítását - írja a Bloomberg. A törvényhozás kedden egy sor módosító indítványról szavaz, amelyeket képviselők nyújtottak be a kormány és az EU válási megállapodásának megváltoztatása érdekében. Az egyezséget január 15-én kétharmados többséggel elutasították a képviselők, majd May ezt követően tárgyalt a parlamenti pártokkal arról, hogy milyen alternatívát tudnának támogatni. Mivel egyetlen ötlet sem kapna többséget, most a kormányjavaslat toldozgatásával és foltozgatásával próbálkoznak.

Támad az ellenzék

A felgyorsult események sorában a legfrissebb hír kedden reggel az volt, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezetősége arra készül, hogy kötelezze a párt képviselőit annak a módosítónak a támogatására, amelynek elfogadásával a törvényhozás kezébe kerülne a brexit irányítása, és szinte biztosan elkerülhető lenne a megállapodás nélküli kilépés március 29-én. Ez a lehetőség gazdasági káoszhoz vezetne, amit a brit cégvezetők mindenképpen meg szeretnének úszni.

A benyújtóiról Cooper-Boles javaslatként ismert indítvány lényege, hogy ha a parlament és a kormány február 26-áig nem képes tető alá hozni valamilyen válási megállapodást az EU-val, akkor a törvényhozás automatikusan felhatalmazást kapna arra, hogy szavazzon a brexit időpontjának kilenc hónapos meghosszabbításáról. Ha a Munkáspárt teljes mellszélességgel e mögé a módosító mögé áll, akkor az ellenzéki és az Európa-párti kormánypárti képviselők szavazatával jó eséllyel átmehet a parlamenten.

Hazárdjáték

Valószínűleg ez is motiválhatta Mayt arra, hogy a keddi nagy szavazási csata előtt váratlanul felkaroljon egy másik módosító indítványt, amelyet Graham Brady konzervatív képviselő nyújtott be. Ez arra a kötelezné a kormányt, hogy keressen alternatív lehetőségeket a válási megállapodás úgynevezett ír záradékának helyettesítésére.

E szerint az Egyesült Királyság meghatározatlan ideig az EU vámuniója, ezen belül Észak-Írország az egységes piac része maradhat, ha a felek nem tudják kialakítani új kereskedelmi viszonyrendszerüket a következő két évben. A záradék értelme, hogy fenntartsa az ír-észak-ír határ jelképes státusát - ezért kell a két ír államnak egy szabályozási rendszerbe tartoznia.

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy az EU-val tető alá hozott (és két hete a parlamentben csúnyán leszavazott) megállapodásának nincs alternatívája. Ezt adta fel a Brady-módosító támogatásával a miniszterelnök, mégpedig úgy, hogy ezzel saját kormányának tagjait is meglepte. A Financial Times (FT) idézi egyiküket, aki elárulta, hogy a Brady-féle módosítás támogatásáról nem volt szó kormányülésen. Egy másik kormánytag úgy látja, hogy főnöke kapkodva, félkézről hoz döntéseket.

Nem létező esély

May azért fogott bele a hazárdjátékba - vélik szakértők -, hogy megnyerje a brexiter tory képviselők egy részének támogatását. Vannak, akik nem alkusznak, például Boris Johnson volt külügyminiszter azt várja, hogy az ír záradékot egyszerűen vegyék ki az egyezségből és dobják a kukába.

Ugyanakkor ha a kormány támogatását élvező Brady-módosítót le is szavazza a törvényhozás, de jóval kisebb arányban, mint amekkora vereséget az eredeti kormányjavaslat két hete elszenvedett, akkor a kormányfő azzal házalhat az EU-ban, hogy ha "finomítani" lehetne kettejük egyezségén, akkor azt esetleg elfogadná a londoni parlament is. A gond az, hogy az EU többször világossá tették: az elfogadott válási egyezségen csak kozmetikai változtatásokat tart elfogadhatónak.

May emellett szintén váratlanul előállt azzal a javaslattal is, hogy február közepén lehetővé tesz még egy érdemi parlamenti szavazást a brexit ügyében. Az FT értékelése szerint ezzel is az a célja, hogy időt nyerjen, mert az érzetet kelti a képviselőkben, hogy lesz még lehetőségük módosítani a brexitmegállapodást, például elfogadtatni a Cooper-Bales javaslatot. Ezért lemondhatnak arról, hogy a keddi szavazáson erőltessék ezt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a számítás sem jön be.

Titkos paktum is készül?

Kiszivárogtatott hír szerint a tory brexiterek és Európa-pártiak titokban közös javaslatot készítenek a brexitmegállapodás módosítására - adta hírül a Financial Times. Ez két új elemet tartalmazna. Az egyik, hogy a március 29-ét követő átmeneti időszak nem 2020 végéig, hanem egy évvel tovább, 2021 végéig tartana. Ez alatt az idő alatt még a jelenlegi szabályok lennének érvényesek a felek között, azaz például az EU-s állampolgárok szabadon utazhatnának be az Egyesült Királyságba, illetve a londoni kormány befizetne az uniós költségvetésbe.

A másik módosítás az ír záradékot érintené. Ezt egy úgynevezett biztonsági hálóval helyettesítenék, amely valójában egy olyan időszak lenne, amelyben a szigetország és az EU egyaránt felkészülne arra, hogy a kereskedésük a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint fog folytatódni, de mindent megtennének annak érdekében, hogy ezt elkerüljék egy kölcsönösen előnyös kereskedelmi szerződés kidolgozásával. A titokban tárgyaló képviselők szerint ennek az időszaknak az ír záradékhoz hasonlóan nem lenne záróidőpontja, azaz a végtelenségig tarthatna, viszont szemben a záradékkal a WTO-feltételek életbe lépésének lehetősége arra ösztönözné a feleket, hogy megállapodjanak egymással.

Első ránézésre ennek a javaslatnak az lehet az értelme, hogy átfogalmazza az eredetit, amely így már elfogadható lenne a brexitereknek, akik közül sokan rájöttek, hogy ha nem fogadják el a kormány válási megállapodását, akkor elmaradhat a brexit. Ennél jobb, ha rossz feltételekkel kilép az ország az EU-ból, a valós függetlenséget, meg majd utána valahogy összehozzák.