Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tagadja meg magától Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő, hogy elnöki esküjét az egykori cárok tróntermében tegye le a Kremlben - jelentette a BBC. A ceremónia nyomán négyéves kormányfői ügyködés után ül vissza az elnöki székbe, amelyet 2008-ban volt kénytelen átadni, mert az orosz törvények szerint az államfőt csak egyszer lehet újraválasztani közvetlenül mandátuma lejárta után. Ha kitölti a most kezdődő hatéves periódusát, akkor Sztálin óta ő lesz a leghosszabb ideig hatalmon lévő politikus Oroszországban.

Viszonya az orosz társadalommal azonban korántsem olyan felhőtlen, mint 12 évvel ezelőtti első beiktatásakor: a hét végén ugyan mellette is tüntettek hívei, ám december óta tart a parlamenti és a márciusi elnökválasztás tisztaságát megkérdőjelező tömegek tiltakozása. Hiába tartotta meg a hatalmat, a csalás gyanúja sötét árnyékot vet rá, és immáron nem tudja magát eladni az orosz nép jó atyuskájaként.

Recseg-ropog

A Putyin idején kiépült gazdasági-politikai rendszer minden eresztékében recseg-ropog. Ha nem lesznek igazi reformok, akkor komoly gondokkal nézünk szembe - mondja Andrej Jakovlev, a moszkvai Gazdasági Főiskola rektorhelyettese. Kevés a jól képzett szakember és a lakosság elöregszik, aminek kezelésére nincs felkészülve a nyugdíjrendszer - mondja a professzor.

A politikai és a szociális stabilitás érdekében magas gazdasági növekedésre lenne szükség, ezért a kormánynak jobb üzleti feltételeket kellene biztosítania. Ez azonban elképzelhetetlen a brutális méreteket öltött korrupció visszaszorítása nélkül.

Megkopott, öreg verda

Hiába mutatta a tévé a május 1-jei felvonuláson lelkes hívei körében Putyint, elemzők szerint elvesztette a moszkvaiak támogatottságát. Az értelmiség körében különösen népszerűtlen. Sztanyiszlav Kuher, a Kommerszant FM Radio kommentátora szerint 12 éve sokkal könnyebb dolga volt Putyinnak mint most. Először is fiatal, energikus volt, szemben akkori ellenfelével, az idős és összeomlóban lévő Jelcinnel.

Mostanra azonban olyanná vált, mint mint egy öreg autó. Három-négy év után az autósok azt veszik észre, hogy néhai új autójuk már korosodik az azóta megjelent újabb modellek mellett. Tíz év után elkezdik utálni járgányukat, függetlenül attól, mennyire szerették vadi új korában. Húsz év után pedig már saját kezükkel gyújtanák fel, csak hogy megszabaduljanak tőle.

Kinyílt a csipájuk

Emellett szembe kell néznie egy olyan problémával, amilyennek azelőtt nyoma sem volt: saját legközelebbi tanácsadói is megosztottak. Egyesek reformpártiak, nyitottak a demokráciára, míg mások konzervatívok Ez a szakadás az elmúlt időszakban vált nyilvánvalóvá. A két csoport élet-halál harcot vív egymással, a reformpártiak úgy vélik, hogy ha nem lépnek időben, akkor úgy végzik, mint a líbiai, a tunéziai vagy az egyiptomi elit.

Miközben narancsos forradalmak vagy arab tavaszok tűnnek fel a láthatáron, Putyin nem tud kilépni pozíciójából. Nem tud távozni a Kremlből, mert mindenért ő a felelős, ami az elmúlt 12 évben történt az országban, ugyanakkor egyre kevésbé tudja ellenőrzése alatt tartani a társadalmat. Csapdában van tehát, ezért a legkevesebb, amit mondhatunk, az az, hogy harmadik elnöki ciklusa jelenti számára a legnagyobb kihívást.