Bármilyen meglepő, a világ legdrágább sajtja nem Franciaországból, Svájcból, Hollandiából vagy épp Angliából származik, hanem Szerbiából, a Zasavica különleges természetvédelmi területről - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A pule nevű sajt egyediségének oka annyi, hogy szamártejből készítik, és kilónként 1160 euróba (majdnem 470 ezer forint) kerül.

A pule azért különleges, mert csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos, balkán szamarakból fejt tejből lehet készíteni. Ezek a szamarak viszont a kihalás szélére kerültek, és legnagyobb számban Zasavicán találhatók.

Ritka és kevesebb alapanyag

Ráadásul míg egy tehén simán ad napi 60 liter tejet is, egy szamárkanca naponta maximum csak 0,3 litert produkál, viszont egy kiló szamársajt elkészítéséhez úgy 25 liter szamártejre van szükség. (Valójában egy keverékből készül, amit 60 százalékban szamár-, 40 százalékban kecsketej alkot.) Gépesítés sincs, a tejet tehát kézzel kell lefejni, ráadásul napi három részletben.

A szamártej 60 százalékkal táplálóbb, mint a tehéntej, a tápanyagtartalmát tekintve rendkívül közel áll az anyatejhez. Sok benne például a C-vitamin, viszont alig van benne a kazeinből, ami a sajtkészítés egyik legfontosabb összetevője. A kazeinhiányt egy titkos recepttel ellensúlyozzák.

Nehéz eladni

Aki megkóstolná ezt a sajtot, annak valószínűleg a Zasavica természetvédelmi területig kell utaznia. Ott lehet venni belőle, feltéve, hogy az ember nem valami szuperhíres német, brit vagy amerikai étterem tulajdonosa vagy vendége.

Hiába készül évente csak 50-70 kiló pule, a termelők csak a harmadát tudják eladni egyfelől a horribilis ár miatt, másfelől azért, mert a világon sokfelé nem lehet pasztörizálatlan tejet adni-venni, márpedig a szamártej teljesen frissen, kezeletlenül indul el a sajtforma felé.

Maga a sajt egyébként a fetához hasonlítható, könnyen morzsálódó állagú, ízre a juhsajtéra hasonlít.