Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint februárban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 20,7 százalékkal esett vissza, ami 2016 februárja óta a legrosszabb adat. Elemzők 4,8 százalékos csökkenésre számítottak a januárban mért 9,1 százalékos növekedés után.

A behozatal dollárban számolt értéke 5,2 százalékkal csökkent, jóval nagyobb mértékben az 1,4 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásoknál és a januári 1,5 százalékos mérséklődésnél.

A kínai külkereskedelmi mérleg 4,12 milliárd dolláros többlettel zárt februárban, míg elemzők 26,38 milliárd dollárra számítottak a januári 39,16 milliárdos szufficit után - részletezi az  adatokat az MTI.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet Kína javára 14,72 milliárd dollár volt, csökkent a januári 27,3 milliárd dollárhoz képest. Az év első két hónapjában 42,1 milliárd dolláros többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Ez nagyjából 800 millió dollárral kevesebb a tavalyi első két hónap 42,9 milliárd dolláros értékéhez képest.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 16,6 százalékkal, az importé pedig 0,3 százalékkal csökkent februárban éves összevetésben, a januárban mért 13,9, illetve 2,9 százalékos bővülés után. A januári 271,2 milliárd jüan aktívum után 34,46 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben, szemben az elemzők által várt 228,7 milliárd jüannal.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy az év első két hónapjában torzíthatják a statisztikát a mozgó dátumú holdújévi ünnepségek, ezért érdemes óvatosan értelmezni a különböző adatokat. Mindazonáltal sokan számítottak gyenge évkezdetre, tekintettel az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra, valamint a nyomott hazai és külső keresletre.

A sokkolóan gyenge februári külkereskedelmi adatsor tovább élezte a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, ráadásul mindössze egy nappal azután, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa jelentősen rontotta az euróövezetre vonatkozó növekedési és inflációs előrejelzést. Ennek nyomán jelentősen csökkentek pénteken a vezető ázsiai és csendes-óceáni tőzsdék irányadó mutatói, így például Tokióban 2 százalékos mínuszban zárt a Nikkei, Sanghajban pedig több mint 3 százalékos veszteségben állt a vezető index.