Egyelőre nem olyan vészes a brexit, mint amilyennek várták - mondják az Egyesült Királyságban élő lengyelek a kilépés első évfordulóján az onet.pl riportja szeirnt. Kevesebb a zöldség és a gyümölcs és gondok vannak a csomagok küldésével, de ezek a legfőbb problémák, legalábbis nekik. Ugyanakkor a koronavírus-járvány okozta tragédiák nyilván kisebbítették is a gondokat.

Az igazi brexit valójában nem egy éve, hanem idén január elsején kezdődött, mondja egy lengyel férfi, aki 15 éve Nagy-Britanniában él. Szerinte még nem lehet annyira érzékelni a problémákat, a java még hátravan. Nem hatott negatívan az életére - mondta egy másik lengyel. De lehet, hogy ez a járvány után megváltozik. Ha majd lehet utazni, előfordulhat, hogy más lesz a helyzet.

Amit egyértelműen látni lehet, hogy az üzletek polcain kevesebb a zöldség és a gyümölcs, bár az is lehet, hogy akik vásárolnak, azok a járvány idején többet halmoznak fel. Igaz, akkor a boltok többet is rendelhetnének, de nem teszik, mivel nekik jut a zárva tartó vendéglátóhelyeknek szán áru. Az élelmiszerek valamivel drágábbak, de az onet.pl beszélgetőtársai hangsúlyozzák, hogy ez minden év elején így van. Január elsejétől az Észak-Írországba tartó termékeket ellenőrzik, így - elkerülendő a késlekedést - több cég átirányította friss termékeit Nagy-Britanniába.

Ugyanakkor a kint élő lengyelek érzik, hogy a vámellenőrzések miatt mennyivel nehezebben lehet például Lengyelországból behozni a csomagokat, termékeket. Van aki azt mondja, hogy a brexit pozitívan hatott az életére, mert arra kényszerült, hogy elhagyja Nagy-Britanniát, azért, hogy az unióban folytassa pályafutását vendégmunkásként.