Wolfgang Schäuble szerint a Görögországnak szánt harmadik pénzügyi mentőcsomagról az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki brüsszeli ülésén kötött megállapodás "vállalható és megfelel a júliusi euróövezeti csúcson lefektetett elveknek". Az athéni vezetéssel ugyan "igen fáradságos" tárgyalásokat kellett folytatni, de végül sikerült megértetni, hogy "nem lehet elkerülni a valódi és mélyreható reformokat" - tette hozzá a miniszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva.

A nemzetközi hitelezők szigorúan ellenőrzik majd a megállapodás betartását. A "reformokat pontról pontra meg kell valósítani", és minden további segítség az előírt intézkedések végrehajtásától függ - szögezte le Wolfgang Schäuble, a konzervatív CDU politikusa.

Elégedett a megállapodással a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) is. "A tárgyalásokat professzionálisan és gyorsan zajlottak, és Ciprasz (görög kormányfő) megmutatta, hogy politikai sorsát összeköti Görögország euróövezeti tagságának ügyével" - mondta a Bild am Sonntagnak Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD egyik legtekintélyesebb vezetője.

A pénteki brüsszeli döntés után még több euróövezeti tagország parlamentjétől is felhatalmazást kell szerezni a harmadik mentőprogram elindításához. A német Bundestag hozzájárulása is szükséges. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke szerdára, augusztus 19-re rendkívüli ülésre hívta össze a képviselőket, az egyetlen napirendi pont a kormányzat előterjesztése az új görög mentőprogramról.

Az SPD és az ellenzéki Zöldek képviselői várhatóan túlnyomó többségben elfogadják a kormány előterjesztését, vagyis arra szavaznak, hogy a Bundestag adj meg a felhatalmazást a kormánynak a 86 milliárd eurós mentőprogramban való részvételhez. A nagyobbik ellenzéki párt, az SPD től balra álló Baloldal - amely az első két mentőprogramot még támogatta - elutasítja a megállapodást, arra hivatkozva, hogy túlságosan szigorúak a megszorítások.

A CDU/CSU frakcióban továbbra is elégedetlenség tapasztalható, bár a 311 tagú képviselőcsoport többsége igennel szavaz majd.

Július közepén, amikor a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséről kellett dönteni, hatvanan nemmel szavaztak és 5 képviselő tartózkodott, ami minden korábbinál nagyobb elégedetlenséget jelez a görög válság kezelésével kapcsolatban az Angela Merkel vezette konzervatívok soraiban. A voksolás előtt frakcióülésen tartott próbaszavazáson még csak 48-an szavaztak nemmel és 3 képviselő tartózkodott, amikor pedig legutóbb a görög válság kezeléséről szavazott a Bundestag - februárban, amikor a második mentőprogram meghosszabbításáról döntöttek -, a CDU/CSU-frakcióban csupán 29-en szavaztak a kormány indítványa ellen.