Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Wolfgang Schäuble egy pénteki lapinterjúban kifejtette: nem lehet egy államot sem arra kényszeríteni, hogy az euróövezet tagja maradjon, az pedig "téves feltételezés, hogy nem tudnánk reagálni hirtelen bekövetkező, előre nem látott eseményekre", hiszen a közös pénzt használó övezet sokat tanult az utóbbi két évben, és védekező mechanizmusokat is kifejlesztett. "Csökkent a más euróövezeti tagállamokat fenyegető fertőzésveszély és ellenállóbb lett az övezet egésze" - mondta Schäuble.

Hozzátette: "senki sem fenyeget senkit, de őszintén, tisztességesen és nyíltan meg kell mondani görög barátainknak és partnereinknek, hogy nincs más út, csak az, amelyről megállapodtunk". Görögország csak a reformok útján érheti el a stabilitást és a gazdaság felgyógyulását a válságból, ami nehéz terhet jelent a görög társadalom számára, ugyanakkor "Európa országai és a magánhitelezők rendkívül messze menő engedményeket tettek" és igen nagy kockázatot vállaltak. "Görögországnak meg kell érteni, hogy ezért cserébe teljesítenie kell kötelezettségeit" - hangsúlyozta Schäuble a Rheinische Post című lapnak adott interjúban.

Hasonlóan vélekedett a német bankszövetség (BdB) elnöke, Michael Kemmer is, aki a Deutschlandfunk nevű közszolgálati rádiónak azt mondta: Görögország esetleges kilépésének "közvetlen hatásai korlátozottak lennének", és az övezet hosszabb távon is "fel tudná dolgozni" a szakítást a görögökkel.