Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendelettervezet az európai határigazgatás és határbiztonság leggyakrabban használt információs rendszerét újítja meg.

Az új szabályozás rendelkezik egy figyelmeztető rendszer felállításáról, amennyiben súlyos bűncselekmény vagy terrorizmus miatt körözés alatt álló személyt észlel egy tagországi hatóság.

A nemzeti hatóságoknak kötelező lesz megosztaniuk a tudomásukra jutott tervezett terrorista akciók részleteit a többi tagállammal. Megelőző célú intézkedést kell hozniuk az olyan gyerekek estében, akiknél fennáll annak a kockázata, hogy elrabolják, vagy bántalmazzák őket, valamint a veszélyhelyzetbe került, kiszolgáltatott emberek esetében - idézi az EP közlését az MTI.

A jogszabály olyan figyelmeztető rendszer kiépítéséről is rendelkezik, amely egy nem uniós ország állampolgára származási országba való visszaküldését segíti, ha az jogszerűtlenül tartózkodik az Európai Unióban.

A schengeni információs rendszerhez jelenleg a határőrök, a rendőrség, a vámőrség, és az igazságszolgáltatási és bevándorlási hivatalok férhetnek hozzá.

A reform következtében ezentúl az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) is látja majd a rendszer figyelmeztetéseit. A munkájukhoz kapcsolódó figyelmeztetésekhez az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség is hozzáfér majd.

Forrás: Shutterstock