"Nem történhet meg velünk, hogy belecsússzunk a fosszilis energia és különösen a szén globális reneszánszába. Senki sem elégedhet meg azzal, hogy nálunk is újra növekszik a széntüzelésű energiatermelés aránya, válaszul a gázellátás szűkösségére" - mondta Olaf Scholz egy berlini klímavitában. A német kancellár által elmondottakról a Euronews írt.

Scholz óva intett a fosszilis energiához való visszatéréstől, és sürgette a politikai döntéshozókat világszerte, hogy ne feledkezzenek meg a fenyegető klímaválságról. Az, hogy Németországban az energetikai vészhelyzeti forgatókönyv szerint üzemkész állapotba helyeznek több, kivonásra ítélt szénerőművet is, a politikus szerint nem jelent többet annál, hogy ezek az intézkedések megelőző-, és kizárólag átmeneti jellegűek.

Ki kell szállnunk a szénből, az olajból és a gázból.

- mondta az energiewende helyessége mellett továbbra is kitartó kancellár.

Ez a kijelentés kísértetiesen egybecseng azzal a korábban az Egyesült Királyság egyik meghatározó energiafordulati szakpolitikusától, Tom Corcuttól elhangzó gondolattal, mely ugyan még az oroszok háborúja és a gázárrobbanás előtt született,  de arról szól, hogy az energiaiparban a briteknek gyorsan maguk mögött kellene hagyni a szén-gáz-atom trojkát.

Néhány nappal ezelőtt a német kancellár a Megújuló Energia Szövetség rendezvényén azt mondta, hogy Németországnak gyorsabban végre kell hajtania a zöld energiára való átállást Oroszország ukrajnai inváziója miatt. "Az energiapolitika nem csak árkérdés. Az energiapolitika egyben biztonságpolitika is" - mondta Scholz  a DW tudósítása szerint. A politikus mindebből azt a következtetést vonta le, hogy "ezért kell most felturbózni a megújuló energia terjeszkedését”.