Orbán Viktorral folytatott megbeszéléséről Martin Schulz elmondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést. "Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre" - idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke.

"Nem a közösségi intézmények, nem az EP vagy az Európai Bizottság (EB) kudarcáról van szó, hanem a nemzeti kormányok kudarcáról, mint például a magyar kormány, amelyek nem tudnak, és részben nem akarnak részt venni az európai szolidaritásban" - jelentette ki Martin Schulz, megjegyezve, hogy ha az EP és az EB rendelkezne felhatalmazással a menekültek tagállamok közötti elosztására, akkor már nem is lenne menekültválság.

"Ha közösségi szellemet akarunk Európában, nem fogadhatjuk el a nemzeti önzés elsőbbségét. De pontosan ez történik. Az történik, hogy beállít Brüsszelbe és azt mondja, hogy a menekültek ugyan Budapestre jönnek, de valójában Németországba akarnak menni, úgyhogy hagyom őket továbbutazni. Ez vétség valamennyi uniós szabály ellen" - fejtette ki Martin Schulz.

"És ha még hozzátesszük, hogy nem akarunk muzulmánokat, vagy tudom is én milyen kritériumokat, akkor tekintsük meg a mai képeket a megfulladt szíriai gyerekekről, vagy vessünk egy pillantást az Iszlám Államra, amely lefejezi mindazokat, akik nem nyerik el a tetszését" - tette hozzá az EP elnöke.

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte: ilyen körülmények közül menekülnek emberek Európába, és ha valaki ebben a helyzetben azt mondja, hogy nem akar muzulmánokat az országában, akkor "szégyellje magát".

Martin Schulz elmondta, hogy az EB a következő héten 120 ezer menekült kötelező kvóták alapján történő elosztására tesz javaslatot, és az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsnak döntenie kell a javaslatról.

"Akkor majd látjuk, hogy ki akar kivonulni az európai szolidaritásból, és ki vesz részt benne" - mondta az EP elnöke.

Európai Bizottság: támogatást kaphat Magyarország

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke konstruktív eszmecserét folytatott csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel - közölte az MTI-vel Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Tájékoztatása szerint Juncker kifejezésre juttatta a brüsszeli bizottság hajlandóságát arra, hogy támogatást nyújtson Magyarországnak az egyre nehezebb helyzetben.

Mint azt Orbán Viktor sajtótájékoztatóján is világossá tette, számokat, illetve részleteket nem vitattak meg - tette hozzá a szóvivő.

Juncker elnök - olvasható a tájékoztatásban - megerősítette azon hitét, hogy a migráció kérdésére európai megoldást kell találni. Azt is közölte, hogy a bizottság a jövő héten további javaslatokkal áll elő.

Natasha Bertaud közölte, hogy a találkozón megvitatták a magyar határkerítés ügyét. Juncker kifejtette azt a nézetét, hogy a kerítések rossz üzenetet hordoznak, és nem jelentenek hosszú távú megoldást.