Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja energiaválsághoz vezetett, ami megnövelte mind a fosszilis, mind a megújuló energiaforrások iránti keresletet. Hogy hatott ez a zöld kötvények piacára?

Az energiaválság Európában nagymértékben megnövelte a megújuló energiaforrások iránti igényt, az EU-ban rengeteg új beruházás indult. A fosszilis energiahordozók iránti a kereslet összességében nem nőtt, csak a kieső orosz forrásokat kellett pótolni, de még azt is csökkenő mértékben: a gázfelhasználás jelentősen visszaesett. A kötvénypiacok ugyan gyengén teljesítettek 2022-ben, idén már a javulás jelei mutatkoznak, és arra számítunk, hogy a zöld kötvények aránya növekedni fog a teljes kibocsátáson belül, ezek az eszközök újabb aranykor elé nézhetnek.

Mi a véleménye a greenwashingról, a „zöldre mosás” elnevezésű folyamatról, melynek során névleg zöld kötvényt bocsátanak ki, de nem zöld célokra használják fel a pénzt?

Európában a zöldre mosás ténylegesen csak elenyésző mértékben fordul elő, miután az átláthatóság és a felhasználásról való beszámolási kötelezettség a kibocsátás alapfeltételei közé tartoznak. Vannak, akik egy projekthez kapcsolódó kötvény lejáratakor az újrafinanszírozáskor aggódnak a probléma miatt, miközben az újrafinanszírozás célja például egy korábban megépített naperőmű felújítása, fejlesztése, ami nem kevésbé zöld folyamat, mint az eredeti megépítése. Ráadásul a zöld kötvények elsősorban újrafinanszírozási eszközök a tőkepiacon.

A greenwashing, mint fogalom említése sokszor tévedést takar azzal kapcsolatban, hogy mi tekinthető ténylegesen zöld beruházásnak. Lényeges, hogy a befektetők megértsék, mely ipari beruházások támogatják klímavédelmi céljainkat, és melyek nem. Ezért létrehoztuk az EU fenntartható finanszírozás rendszerezési összefoglalóját, amelynek alapján a befektetők, bankok és kibocsátó vállalatok megérthetik, eldönthetik, hogy mi tekinthető ténylegesen zöldnek és mi nem.

Mit tehetnek a kereskedelmi bankok azért, hogy zöldebbé, klímabarátabbá válhassanak?

Rengeteg gyors gazdasági és társadalmi változás zajlik annak érdekében, hogy választ tudjunk adni a klímaváltozás kihívásaira. A legfontosabb dolog, amit a bankok megtehetnek, hogy támogatják ügyfeleiket ebben a változási folyamatban, leginkább azokat a vállalati ügyfeleket, akik kötvénykibocsátáson gondolkoznak. Segíthetnek tudatosítani, hogy a klímabarát tevékenységek és beruházások nem kockázatnövelő tényezők: ellenkezőleg, a bank, és ebben a nagy francia bankok élen járnak, a belső kockázatértékelési rendszerek előnyösebbnek ítélik a zöld hiteleket, kötvényeket. A bankoknak célszerű minden ügyfélkapcsolati hitelelbírálással foglalkozó munkatársat ennek szellemében továbbképezni, különösen azokat, akik vállalati ügyfelekkel foglalkoznak.

A bankok kialakíthatnak olyan termékeket, melyeknél a fedezetként szereplő értékpapírok zöld kötvények, vagy akár zöld hitelkártyákat is, amelyek jelzik a pénz felhasználásakor, hogy milyen az ügylet szén-dioxid-kibocsátási hatása. A bankok befektetési részlege növelheti a zöld kötvények arányát portfólióján belül a kockázat/hozam arány követelményeknek megfelelve, ebben jó példát mutatnak olyan bankok, mint a Barclays vagy a BNP Paribas.

Hogy lehetnek zöldebbek a központi bankok?

A jegybankok és pénzügyi felügyeleti intézmények által létrehozott NGFS (a pénzügyi rendszer zöldítésének hálózata) sokat foglalkozott már a kérdéssel, és további lehetőségeket keres. A lehetőségek közül megemlítek röviden néhányat:

  • olyan szabályozási környezetet teremthetnek, amely ösztönzi a zöld hitelezést, ahogy például az MNB figyelembe veszi a bankok tőkemegfelelési követelményeinél, ha zöld jelzálog-fedezetű kötvényeket tartanak;
  • zöld kötvény-vásárlási programot hirdethetnek, mint azt az EKB tette;
  • meggyőzhetik a pénzügyi intézményeket, a klímavédelem szempontjából káros tevékenységek finanszírozásának kockázatáról.