Adam Michnik, a lengyelországi szocialista rendszer minden bizonnyal legismertebb ellenzéki személyisége, a Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője az elnökválasztás kapcsán interjút adott a Die Zeit német lapnak, amelyben harcba hívja honfitársait a jelenlegi kormánypárt jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) ellen. Véleménye szerint Lengyelország akadályozhatja meg, hogy az antiliberális erők "barna hulláma" elöntse Európát.

"Lengyelország 220 éve megosztott. Két egymással szemben álló vízió létezik: az egyik egy nyitott, pluralista, a másik egy zárt, etnocentrikus országkép" - mondta Michnik. A felszín alatt mindig megmaradt a két elképzelés közti feszültség. Az elmúlt években ez a repedés láthatóvá vált. Az etnocenrtrikus tábor egységét autoriter módszerek segítségével tartják fent, miközben lépésről lépésre korlátozzák a demokráciát.

Michnik ezt Lengyelország putyinizációjának nevezi, úgy látja hasonló történik Magyarországon, illetve ez fenyegeti Európa legnagyobb országait is. Ez a "barna hullám" sok országot elöntött. "ezért az elnökválasztásnak Lengyelországban európai jelentősége van. "Úgy vélem, hogy a kommunizmus Lengyelországnak köszönhetően omlott össze. És hinnem kell abban, hogy most hasonlóképpen lesz" - mondta Michnik.

Michnik elismerte, hogy amikor hatalmon voltak, a liberálisok hibákat követtek el. Fő céljuk a gazdaság erősítése volt, ami a szociális kiadások korlátozásához vezetett. A liberálisok nem fordítottak figyelmet az emberek érzelmeire és elvárásaira - tette hozzá. Emellett rámutatott az egyház szerepére is. Szerinte II. János Pál halála után sok bíboros demagóg szerepet vállalt.