Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ 10 legdrágább természeti katasztrófájának költsége meghaladja a 170 milliárd dollárt, amely 20 milliárd dollárral több, mint 2020-ban - derül ki a Christian Aid segélyszervezet Guardiannak eljuttatott közleményéből.

Az emelkedő tendencia az éghajlatváltozás hatásait tükrözi, amely egyúttal az áldozatok számának növekedését is jelenti. A 10 legnagyobb természeti katasztrófában ugyanis 1075 ember vesztette életét és körülbelül 1,3 millió embert kényszerített lakóhelyének elhagyására.

A segélyszervezet minden évben kiszámítja az olyan időjárási események okozta költségeket, mint az áradások, a tüzek vagy a hőhullámok. A biztosítók adatais összegyűjtve jól látni, hogy idén 13 százalékkal több kárbejelentés érkezett, mint a tavalyi évben.

A legdrágább katasztrófa 2021-ben az Ida hurrikán volt, amely az Egyesült Államok keleti részén 65 milliárd dollárnyi kárt okozott. A júliusban Németországban és Belgiumban bekövetkezett árvíz a második a listán, ugyanis nagyjából 43 milliárd dolláros puszítást hagyott maga mögött.

A harmadik legköltségesebb esemény a texasi téli vihar, amely szinte teljesen kiiktatta a hatalmas állam elektromos hálózatát, itt körülbelül 23 milliárd dolláros kár keletkezett, míg a kínai Henan tartományban, júliusban pusztító árvíz 17,6 milliárd dolláros kárt hagyott maga után - írja a lap.

A jelentés ugyanakkor azt is elismeri, hogy ez az összeg főként a gazdag országokban bekövetkezett katasztrófákra terjed ki, ahol az infrastruktúra megfelelően biztosított. A szegény országokat érő természeti csapások pénzügyi kárai gyakran felbecsülhetetlenek - vélik.