Az olasz parlament engedélyezte a kormánynak, hogy 20 milliárd euró kölcsönt vegyen fel az ország bankjainak megmentéséhez - írja a BBC. Ezzel növekedni fog az államadósság, amely már így is eléri a GDP 133 százalékát. A pénz egy részét nagyon gyorsan felhasználják.

A pénzügyminisztérium ugyanis várhatóan a jövő hét végéig tőkeinjekciót ad az ország harmadik legnagyobb bankjának a Monte dei Pachinak. A pénz többi részéből további pénzintézeteket tőkésítenek fel. Elemzők szerint a 20 milliárd euró kevés lehet, a szükséges forrás közelebb van a 30 milliárdhoz.

Bukik az A terv, jöhet B

A Monte dei Paschi korábban jelezte, hogy jövő áprilisra kifut a pénzéből, ha nem kap magán- vagy állami forrásból friss tőkét. A bank vezetősége ezt megelőzően úgy látta, hogy még 11 hónapig húzhatják meglévő forrásaikból. A pénzintézet részvényeinek szerdai árzuhanása miatt egy időre felfüggesztették a papírok kereskedését.

Egy korábbi terv szerint a bank ötmilliárd eurót vont volna be magánbefektetőktől, azonban ebből csak a kötvény-részvény csere programjából befolyt 500 millió teljesült.

Paolo Gentiloni, Olaszország alig néhány napja hatalmon lévő miniszterelnök azt ígérte, hogy mindenáron megmentik az ország legöregebb - 1472-ben alapított - pénzintézetét.

Nyugtató szavak

Ha a Monte dei Paschi megdőlne, az láncreakciót indíthatna el az olasz bankrendszerben. Az ennek megelőzésére kezdeményezett állami beavatkozás viszont azzal a veszéllyel jár, hogy az új részvénykibocsátások miatt felhígulnak a befektetők kezében lévő részvénypakettek. A Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter azonban azt ígéri, hogy legfeljebb minimális veszteséggel kell számolniuk.