A szociális biztonsági rendszer főként azokat védi, akik alkalmazottként, fő munkaidőben, évek óta ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak.

Uniós adatok szerint:

  • 10 ideiglenesen foglalkoztatott európai közül 4 saját maga munkáltatója.
  • A húszas éveikben járók többsége ideiglenesen vagy szerződés nélkül dolgozik.
  • A nők inkább határozott idejű vagy részmunkaidős munkát végeznek.
  • A saját magukat foglalkoztató férfiak több mint 45 százaléka 55 év feletti.
  • Az önfoglalkoztatók számára nincs védelem munkájuk elvesztése esetén Európa 11 országában.
  • 10 országban nincs biztosítás a munkahelyi balesetre, 3-ban pedig az önfoglalkoztatók táppénzt sem kaphatnak.

A nem hagyományos módon foglalkoztatottak számára a szociális hálóhoz való hozzáférés sokszor lehetetlen, de legalábbis nem olyan egyszerű, mint a teljes állásban foglalkoztatottak számára - hangzott el a Euronews műsorában. Ezért alaposan át kell gondolniuk, hogy hozzájuthatnak-e munkanélküli segélyhez, egészség- vagy balesetbiztosításhoz, GYES-hez, GYED-hez, nyugdíjhoz.

Mit tesz az EU?

"Az EU szociális jogi pillérének alapelvei szerint megfelelő munkakörülményeket és szociális védelmet kell biztosítani azoknak is, akik az új gazdaságban, illetve azoknak is, akik nem határozott idejű szerződéssel, nem teljes munkaidőben vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak. Javaslatot tettünk a tagállamoknak, hogy biztosítsák a szociális szisztéma elérhetőségét az ilyen, úgynevezett atípusos szerződéses formában dolgozó állampolgáraik számára is" - mondta a hírtelevíziónak Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa.

"Azt mondjuk a kormányoknak, ahhoz, hogy a társadalomban meglegyen a kívánatos kohézió, megfelelő szociális biztonság kell. A financiális tervezés és szervezés természetesen a tagállamok feladata, abba nem szólunk bele. Igyekszünk meggyőzni őket, de meghagyjuk a mozgásterüket. Azt kérjük a tagállamoktól, vizsgálják meg a javaslatainkat és biztosítsanak nagyobb védelmet az állampolgáraiknak, mint amilyet némelyikük jelenleg biztosít" - mondta Marianne Thyssen az Euronewsnak.

Brutális melósbérek Magyarországon - nettó 232 ezer a minimum - ezt a cikket olvasta már?

A kép forrása: StockSnap.