Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a többpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Rivlinnek: sikerrel jártak az erőfeszítései - jelentette az MTI izraeli tudósítója.

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben. A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban baloldali, centrista és jobboldali pártok vesznek részt, de kimaradt belőle a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud. Az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Naftali Bennett, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnöke lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Lapid veszi át a miniszterelnöki hivatalt, és Bennett a külügyi tárcát.

A nemzeti egységkormány - amennyiben bizalmat kap a kneszetben - Benjámin Netanjahu 12 éves, Izrael történetében leghosszabb kormányfői szerepét zárja le.

Az egységkormány legnagyobb ereje a 17 képviselői hellyel rendelkező Van jövő (Jes Atíd) lesz. A védelmi tárca élén várhatóan marad a 8 mandátummal bíró, centrista Kék-Fehért vezető Beni Ganz.

A szociáldemokrata Munkapárt Meráv Michaeli vezetésével 7 mandátummal járul hozzá a kormányhoz, s a balliberális Merec párt hat képviselői szavazatot biztosít a kneszetben.

Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártja hét honatyával csatlakozott, Gideon Szaár szintén jobboldali Új Reménye hattal, és velük fog szavazni az izraeli politikai életben első alkalommal egy arab párt, a Raam is.

A rotációs, két kormányfős rendszert, amelyben a koalíciós megállapodás értelmében a ciklus két felében más-más tölti be a miniszterelnöki posztot, Benjámin Netanjahu és Beni Ganz alakította ki tavaly nyáron, amikor Ganz koalíciós kormányt alakított Netanjahuval. Ez a kormány tavaly év végén oszlott fel, és új választásokat írtak ki idén március 23-ra.

A koalíciós tárgyalások utolsó óráiban szerdán éjjel Kfar Makkabiában, a megbeszéléseknek otthont adó épületnél az utca két oldalán gyülekeztek a koalíciós megállapodás támogatói és ellenzői, és kiabálással próbáltak érvényt szerezni akaratuknak, miközben az úttesten a rendőrség felügyelte a két tábor elkülönítését - írta az MTI.