Lengyelországban a parlament felsőháza, a szenátus elé került a vasárnapi kereskedelem tilalmáról szóló törvény. A szenátus számos módosítással meg is szavazta azt, ha az államfő aláírja, akkor a jövő év márciusában életbe lép az új rend. Az eredeti, a Szolidaritás szakszervezet által benyújtott javaslattól azonban alaposan eltér a jogszabály - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből.

A szenátusi bezárta azt a kiskaput, amely a nagy hálózatok boltjainak megengedte volna a normális működést, amennyiben vasúti vagy autóbusz-állomáson, vagy repülőtéren tevékenykednek. A szenátorok olyan módosítást vezettek be, amelynek értelmében ez csak azon üzletek számára lehetséges, amelyek eladási területe maximum 80 négyzetméteres.

Tisztázták a cukrászatok, a fagylaltozók és a pékségek lehetőségeit is. Az ilyen helyek nyitva lehetnek, ha a fenti működés a fő területük. Így a Lidl vagy a Biedronka pékséggel rendelkező áruházai nem. A legfontosabb változás a benzinkutakat érinti. Mások mellett az ország olajvállalata a PKN Orlen nyomására lehetővé tették, hogy minden olyan benzinkút shopja működjön, amely nem nagyobb a 80 négyzetméternél.

A nyitókép forrása: Shutterstock.